Правилата за фосфатите, които холандското правителство наложи миналата година, доведоха до избиването на 100 хил. крави. Отделно фермерите имат лична квота, която трябва да изпълнят. Заради нея ще се наложи някои от тях да избият още животни или направо да се оттеглят от бизнеса с мляко, пише Independent. Как се справят с всичко това холандските млекопроизводители?
 

Началото

 

Всичко започна през 2015 г., когато Холандия реши да отмени квотата за мляко, в резултат на което млекопроизводителите увеличиха броя на кравите и количеството произведено мляко. Това, от своя страна, доведе до отделянето на повече тор и фосфати в почвата. Затова от 1 януари 2018 г. в сила влезе нова квота за фосфати, която се определя от броя говеда, които е отглеждала всяка ферма до 2 юли 2015 г.
 
Правата за допустимото количество фосфати могат да бъдат търгувани, което дава възможност на фермерите, които искат да имат повече говеда, да закупят това право от свои колеги. Така, новите квоти за фосфати изправят пред дилема 800 фермери, които трябва да решат дали да инвестират повече в търговията с фосфати или да продават. 31-годишният Йорит Постма е един от тези животновъди, които скоро трябва да реши как да действа. 
 

Изборът на фермера

 
През 2008 г. Йорит поема фермата на чичо си в провинция Фризия, която по онова време се грижи за 30 крави с квота за 300 хил. кг мляко. Няколко години по-късно той разраства бизнеса, като тегли заем от 1 млн. евро за строежа на нов обор и инсталирането на три роботизирани машини за доене на мляко. Днес Йорит и неговата съпруга отглеждат 160 крави на площ от 47 хка и младо стадо от 65 глави в района на друга ферма с договор. По силата на настоящите квоти за фосфати обаче Йорит има с 50 крави повече, което го поставя пред сложен избор.
 
„От една страна, трябва да инвестирам в права за повече фосфати – разсъждава холандският фермер. – Те се търгуват 220 евро за килограм и аз ще трябва да инвестирам още половин милион евро, което не мога да си позволя“.
 
Друг вариант е Йорит да намали броя на кравите, но тогава ще бъде в позиция да не може да си изплаща кредита с по-малко стадо.
 
„Винаги мога да продам кравите и да се пренасоча към отглеждане на овце или кози, или дори да стана производител на телешко месо за известно време“, продължава да умува холандецът.
 
Най-трудното решение обаче се оказва той да продаде всичко, да си плати заемите и да се оттегли, разчитайки на заплатата като консултант, като какъвто допълнително работи и в момента. „Надали обаче има някой с достатъчно пари, за да купи цяла ферма заедно със стадото. Освен това тя е била на семейството ми поколения назад и ще бъде тъжно да видя как я губя. Това е огромен проблем в Холандия, който надали скоро ще изчезне“, жалва се младият фермер.
 

Младите фермери - най-губещото звено от квотите с фосфатите

 
Холандските земеделски производители са унищожили 100 000 крави през миналата година, за да покрият квотата за фосфати.
Първоначалната цел е 160 000 крави, но фермерите изнасят млади животни и продават юници, за да намалят общата цифра на 100 000. Тази година, анализаторите сочат, че има възможност отделни земеделски стопани да избият повече животни, за да покрият собствените си права върху фосфатите.
 
През 2015 г. правителството сключи сделка за спиране на свръхпроизводството на фосфати. Това споразумение беше направено, за да могат нидерландските фермери да запазят дерогацията си, което им позволява да използват 250 кг азот на хектар вместо нормалните 170 кг на хектар.
 
Най-голямо поражение се оказва обаче върху младите земеделски стопани, които искат да започнат бизнес в млечното направление.
Според последните данни от 2017 г. в Нидерландия има 17 500 земеделски производители на млечни продукти, които доят 1,63 милиона крави, произвеждащи около 14 милиарда литра мляко всяка година.
 
Производството на мляко през миналата година е било средно 8,706 кг мляко на крава при 4,36 кг млечна мазнина и 3,57 кг протеин.