Доскорошният зам.-изпълнителен директор на ДФЗ Драгомир Господинов е отказал предложения за служба в МЗХ и Агенцията по безопасност на храните, каза самия той пред репортер на Фермер.БГ. "Отказах абсолютно всичко", разстроено обясни младият специалист, видимо недоволен от некорекната рокада.

Той беше изненадан от заявената подкрепа на животновъдния сектор, но благодари за тяхната съпричасност. Както на другите заместници от ДФЗ, така и на Господинов е предлагано да бъде директор на дирекция в МЗХ, а също и пост в БАБХ, заради което тръгнаха злоради коментари в МЗХ. Днес дузина животновъдни организации се вдигнаха с протестни декларации при премиера Борисов и министър Найденов, защото са отстранили един от най-кадърните кадри в ДФЗ.

На въпрос би ли се върнал в ДФЗ, ако животновъдите се преборят за това, Господинов отговори, че не знае и ще си помисли.

Театърът, който се разигра преди по-малко от седмица в ДФЗ се оказа поредната PR акция на министъра, който само поразмести фигурите на шахматната дъска, запращайки Топа в другия край на полето. Стопаните обаче са притеснени не толкова от рокадите, а от факта, че все още хиляди не са си получили субсидиите си. Освен въпросните 5 802-ма бенефициенти, които ще бъдат санкционирани заради надвзети плащания по Камапния 2009, още 21 000 бенефициенти са в неведение по Кампания 2010.

Лошото е, че ДФЗ е непресъхващ извор на новини, които трудно могат да се определят като „ресорни", тъй като повече прилягат на криминалната хроника. Прокуратурата  също има доста работа около интересни случаи от ДФЗ, засягащи и МЗХ. "В СГП получаваме сигнали срещу всеки директор на ДФ "Земеделие" за времето, в което е бил такъв, съобщи пред Фермер.БГ заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов.

 

"За нас това не е новост. Няма никакъв проблем в случай, когато гражданите преценят, че има възникнал проблем, да сигнализират прокуратурата - естествено, когато се касае за престъпление", обясни той. Джамбазов потвърди, че поне до момента няма бивш директор на фонда, който да не е бил изправян пред съда. Според него качеството на сигналите се е повишило, тъй като преди години по сигналите се е стигало често до преписка, а сега вече има все повече основания за образуване на досъдебно производство. Има 47 такива срещу лица злоупотребили с еврофондовете, а от тях само две са получили оправдателни присъди - едното е агент Екрем - бившият директор на ДФЗ Асен Друмев.

Според експертите до 2013 г. страната ни трябва да усвои над 3 млрд. евро, а досега са договорени едва около 1 млрд. лева. "Не може да разчитате твърде дълго на институции, които не дават резултати в усвояването на европейски средства. Твърде скъпо е, защото се губят европари" - това каза председателят на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Данута Хюбнер, бивш еврокомисар по регионална политика в предходния състав на ЕК, на кръгла маса в Министерски съвет през миналата седмица.

"Не се бавете, вървете бързо, някои от нас могат и да ходят, но вие категорично трябва да тичате с висока скорост. Вие се присъединихте по-късно. Предизвикателствата пред вас са по-големи и затова трябва да направите повече. Не гледайте на Европа само като източник на финансиране. Европа би могла да бъде и един капитал в модернизацията на вашето общество", каза още Хюбнер.