От днес екипи на БАБХ започват дългоочакваните проверки на личните стопанства в област Пазарджик. Те трябва да обиколят близо 1800 малки стопанства в общо 77 села за по-малко от две седмици. Според списъците, дадени от кметовете, над 90% от животните вече са умъртвени, съобщава БНТ.

Чумата: Ще се стигне ли до принудително умъртвяване на прасета?

В зоната за унищожаване на прасетата в частните стопанства попада и цяла Варненска област, припомни областният управител Стоян Пасев след заседание на епизоотичната комисия във връзка с протестите в общините Провадия и Долни Чифлик, предаде БНР.

По думите му кметовете не са си свършили добре работата и информацията не е стигнала до всички жители. Той поясни, че община Долни Чифлик е потенциално опасна като заразна. В нея работят две големи регистрирани кланици, където доставят свинекомплексите от цялата област.

Навлизането на африканската чума е довело до унищожаването на около 30% от индустриалното свиневъдство в България, изчислява индустриалният свиневъд Румен Караманов. От фалит за застрашени още месопреработвателни фирми и зърнопроизводители, добави той.

От новосформираната Национална асоциация за защита на дребните стопани вече са готови с конкретни искания за превенция на АЧС, които ще бъдат внесени в Министерски съвет. Едно от техните искания е държавата да забрани строителството на нови свинекомплекси на 3 километра от населените места.

Стопаните от Южна България настояват още да са ясни правилата за отглеждане на животни тип заден двор, разграничаване на отглеждането на животни за лична консумация и за продажба, промени в структурата на БАБХ и реална ветеринарномедицинска дейност по селата.

Междувременно стопани продължават да блокират пътя между Ямбол и Сливен, въпреки че техният брой намалява. От дни протестиращите сигнализират за незагробени трупове на прасета в района на Сливен. 

Последният сигнал е от късно вчера за незаконно изхвърлени животински отпадъци в напоителния канал на село Тополчане. Според кмета Петър Илиев  няма как да се установи кой го е направил. Проби от водата трябва да докажат дали тя е годна за поливане, каза директорът на „Напоителни системи“, които стопанисват канала.

В западната ни съседка Сърбия ветеринарните служители проверяват 4 лични стопанства, в които има съмнения за заразени животни. Босна, Черна гора и Северна Македония побързаха да забранят вноса на сръбско месо.

Всички новини по темата вижте ТУК