Опитната станция по соята в Павликени е на ръба на своето оцеляване, заяви по време на заседание на Научния съвет на опитните станции и експерементални бази в Северна България, директорът и доц.Георги Георгиев. Причината според него е допълнителното намаляване на бюджета на ССА с нови 5 млн.лв и изискването за пълна самоиздръжка от страна на опитните станции. Според членовете на съвета, при поставените условия на научните станции ще им бъде невъзможно да изпълняват поставените научни задачи и да подпомагат земеделските производители достатъчно ефективно, заявиха още участниците в срещата в Павликени.

 

"Парите от самоиздръжка са крайно недостатъчни. Получаваме на година от наеми на имущество, субсидии за 1000 дка. земя, договори за научно обслужване и пазарна реализация на семена - общо около 230 000 лв. От тях само за фонд "Работна заплата" всеки месец отиват по 16 000 лв., а от бюджета ни за 2011-а година от 100 000 лв., Селскостопанска академия ( ССА ) ни изплати само 36 000 лв, заяви доц.Георгиев и добави, че това е обидно и несправедливо.

 

Според Георгиев в съседна Сърбия, годишно се отделят 100 млн. евро за земеделска наука, а у нас положението е на "оцеляване".

 

Опитна станция по соята води началото си от март 1925 г., когато с Указ №75 на Цар Борис ІІІ, се учредява Държавно земеделско опитно поле в с. Павликени, Търновско, което е едно от няколкото опитни полета открити за много кратко време у нас –Чирпан, Кнежа, Павликени, Карнобат, Пловдив. През дългогодишния си път Опитната станция преминава през различни етапи и носи различни наименования според предмета на дейността си и приоритетите на земеделското производство у нас.

 

В Опитна станция по соята са създадени 12 български ( не ГМО) сорта соя; 11 технологии за производство на соя за зърно, семена и зелен фураж; 2 технологии за производство на бактериалния препарат Нитрагин за соя, фасул и леща; 3 технологии за преработка и използване на соята за храна на човека и фураж на животните.