След 1996 г. над 90% от соята, която България внася е ГМО. В различни периоди вносът на соев шрот у нас е достигал 120 – 150 хил. тона годишно. Това съобщи на семинар във Велико Търново доц. д-р Георги Георгиев, председател на УС на Опитна станция по соята – Павликени. Например Фуражният завод в Павликени ежемесечно внася 1000 – 1500 тона соев шрот. Цената но шрота се определя най-вече от цената му на Чикагската борса  - в момента е малко над 500 долара/тон.

В България има недостиг на протеинови компоненти, който се покрива основно от внос на соев шрот. Шротът е нископротеинов – 40-43% и високопротеинов – над 48%. Вносът основно е от Бразилия и Аржентина, по-малко от САЩ. Ето защо пазарната ниша на соя и соеви продукти у нас е незапълнена.

Комплексни са причините за намаленото производство на соя в страната ни през последните 25 години, посочи доц. Георгиев. На първо място е липсата на икономически стимули за производството, несигурния пазар и липсата на специализирано предприятие за изкупуване и преработка на соята, ниски добиви заради неспазване на сеитбооборота на културите, силното заплевеляване при соята, невъзможност за напояване заради разрушените и занемарени поливни съоръжения.

Гледайте повече във видеото:




 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!