„Развъдните организации просто искат среща с министъра, аз прочетох декларацията и считам, че той ще ги изслуша. С  повечето от тях изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството работи изключително добре“, съобщи за Фермер.БГ изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството  доц. Д-р Васил Николов.

Той посочи, че агенцията и министерството обръщат голямо внимание на проблемите в сектора и досега те винаги са решавани. От година и два месеца въпросите се обсъждали, без да се налага фермерите да излизат по улиците.

По думите на доц. Николов няма сектор,  на който МЗХ да обръща такова голямо внимание, както на животновъдството, защото за него дори е създаден кризисен щаб, оглавяван от министъра, заместниците му, а вътре са още много уважавани и полезни със знанията си хора. „Но когато зърнопроизводителите отидат при министъра – те говорят с един глас. Когато някоя от нашите организации отиде при министъра, веднага след това отива друга и опонира. По този начин не се решават проблемите“, посочи още изпълнителният директор.


„Аз заварих една унищожена агенция, доведена до фалит, а тя трябва да упражнява контрол върху развъдната дейност, оттам знаете, че никой не иска да има контрол. Това беше агенция без никакъв авторитет сред фермерите. Бяха създадени множество развъдни организации, които воюваха за една порода. Борбите бяха между тях самите, после воюваха заедно срещу агенцията, а директорът срещу началника на отдел „Животновъдство“ и някой се чувстваха конфортно в тези войни. Това нещо вече не съществува, казвам го най-отговорно. Направихме и няколко промени в Закона за животновъдството – една от тях, която изигра основна роля беше, че към ИАСРЖ  беше създаден  Национален съвет по генетични ресурси, в който участват всички председатели на развъдни организации. От там нататък битките спряха, тъй като проблемите се решават именно в този съвет. Там се поставят въпросите и предложенията, а аз като председател ги поставям на по-високо ниво“, каза доц. Д-р Николов.

Запитан дали някой поставя въпроса за закриване на агенцията му, той каза, че опити за такова говорене са опитали да направят бивши директори на ИАСРЖ, които са излезли пред медиите и са направили буря в чаша вода.

„Тези директори в момента оглавяват развъдни организации, естетсвено, че те не искат да има структура, която да им упражнява контрол. Благодарение на него, на една от тези развъдни организации беше отнет лицензът. Тази развъдна организация трябва да върне 650 хил. лв. на държавата, ами естествено, че те няма да искат това нещо да го има. Аз пак казвам, сега вече агенцията работи прекрасно с по-голямата част от организациите и те го потвърждават.   Целта на срещата с министъра е да се заяви още по-голямо желание за подкрепа и развитие на развъдната дейност“, бяха думите на доц. Николов.

 

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!