Българския учен - доц. д-р Михаил Христов от Добруджанския земеделски институт ( ДЗИ ) в Генерал Тошево получи престижна награда в рамките на XVIII-та Световна конференция по слънчогледа в Аржентина.

 

Наградата е за постигнати отлични резултати в селекцията и изследването на маслодайната култура, а сред критериите за връчване на отличието се нареждат изисквания за активност и продуктивност в селекцията на слънчоглед най-малко 10 години и принос в развитието на културата. Важно условие е създадените авторски сортове и хибриди да отговарят на критериите за устойчивост на суша, болести, неприятели и да имат високо олеиново съдържание. На конференцията в Аржентина са присъствали над 500 експерти от пет континента.


Доц. д-р Михаил Христов работи в Добруджанския земеделски институт вече 30 години. Специализира в отдалечена хибридизация и мутагенеза. Създател е на шест признати хибрида слънчоглед – Мусала, Мура, Места, Марица, Магура, Мадан. Селекционерът има главна заслуга за създаването на междуродови хибриди. Ежегодно той изпитва около 300 нови хибриди, най-добрите от които се предлагат за одобрение в сортова комисия. Негови хибриди слънчоглед са признати и в Румъния, Украйна, Молдова и Русия.

 

©  снимка Фермер.БГ