Производителите на земеделска техника в Русия за първите седем месеца на 2019 г. са увеличили износа на продукцията си в страните от ЕС с 28% в количествено изражение, сравнено с аналогичния период миналата година, пише AgroXXI, позовавайки се на данни на руска асоциация на производители на специализирана техника и оборудване.

Най-търсените агроботи

През 2018 г. в сравнение с 2017 г. в количествено изражение доставките на земеделска техника от Русия в Европа (като тук не влизат резервни части и др. елементи) са се увеличили почти двойно.

От януари до юли тази година европейските земеделци са купили над 300 единици руска агротехника. Износът в количествено изражение в България е нараснал 2,7 пъти, а в Германия – 2,5 пъти. В Литва – 1,8 пъти.

Отчитайки доставките на резервни част и други елементи за селскостопанската техника, общият обем на износа в ЕС за първите 7 месеца от 2019 г. възлиза на около 1 млрд. рубли.

Русия доставя в страните от ЕС комбайни, трактори, брани, косачки, балиращи машини, съставни елементи и друга продукция, предназначена за агромашини.

Основните износители в ЕС са компаниите "Ростсельмаш", "Клевер", "Петербургский тракторный завод", "Навигатор-Новое машиностроение", "Евротехника", "Промзапчасть", "Алтайский завод сельскохозяйственного машиностроения", "Колнаг".

За последните 6 години износът на земеделска техника от Руската федерация се осъществява в над 50 страни в цял свят. През 2018 г. обемът на чуждестранните доставки е бил рекорден за цялата руска история и е прехвърлил 11 млрд. рубли.

Важна роля за развитието на износа на агротехника играят мерките за държавна подкрепа. Една от тях е насочена към компенсация на част от разходите, които компаниите правят, за да участват на международни изложения.

Руските производители редовно участват на форуми в Германия, България, Чехия и други страни от ЕС.