Какви са резултатите от надзорните проверки на всички 15 контролиращи лица в биологичното производство? Темата беше дискутирана по време на Консултативен съвет по биоземеделие, научи Агри.БГ.

Биосертифицираща фирма прекратява дейност у нас

Оказва се, че всички 15 контролиращи лица имат някакви несъответствия, които обаче до голяма степен са били отстранени по време на надзорите.

Основно са открити несъответствия, свързани с въвеждане на информация в регистъра; с неизпълнение на процедурите за контрол и сертификация на контролиращите лица. Открити са и пропуски в процедурите за контрол и сертификация на контролиращите лица.

В регистъра за 2021 г. са открити пропуски при 12 контролиращи лица. А през 2022 г. - при 8. 

Основно не се въвеждат приложенията към договорите за контрол и сертификация. При други анексите към договорите не са придружени с необходимите приложения. Липсва информация по отношение на проби и лабораторни анализи. Също така някои приложения при сертификатите не са приложени в системата.

Най-големият проблем обаче е потвърждаването на профила на оператора.

Това по закон е задължение на всеки един оператор. Съгласно закона всеки оператор подлежи на санкция. Оказва се обаче, че досега държавата не е упражнила това свое правомощие да санкционира операторите. Тук говорим за 3000 оператора, които в даден момент е трябвало да бъдат санкционирани от държавата, но това не е направено.

Вероятно на срещата се е говорило за чл. 64 от Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз (ЕС). Като в този член най-отдолу е записано, че “не се налагат глоби и имуществени санкции на задължените лица за неизпълнение на задължения за въвеждане на информация в регистрите, когато по технически причини липсват или са ограничени функции на регистрите”. 

Новият контрол над субсидиите изостри напрежението

Възможно е обаче да става въпрос и за друго, тъй като в същия чл. 64  са описани доста строги имуществени санкции за подадена грешна информация или за липса на подадени данни и други.

Иначе по отношение на другите несъответствия, свързани с неизпълнението на някои от процедурите за контрол и сертификация на контролиращите лица. През 2021 г. тези несъответствия са открити при 15 контролиращи лица. А през 2022 г. - при 13 на брой.

Най-общо пропуски са открити при вземане на пробите и изпращането им. Извършване на оценка на риска на операторите, ротация на инспектори и налагане на мерки след установяване на несъответствия.

Има открити и пропуски по отношение на процедурите за контрол и сертификация на контролиращите лица, като за 2022 г. са санкционирани 14 контролиращи лица. А през 2021 г. тази цифра е била двойно по-малка - 7 контролиращи лица, което обаче е заради новата нормативна уредба, която влезе в сила от 2022 г.