В опит да подкрепи местните земеделски производители, администрацията на Бали издаде регламент, който изисква използването на местни селскостопански продукти във всички хотели, ресторанти и кетъринг компании на острова. Регламентът също така задължава супермаркетите да продават повече местни продукти, пише thejakartapost.com.
 
 
Регламентът беше подписан на 28 декември 2018 г. 
 
"Това е подарък за Нова година от мен за фермерите, рибарите и местните индустрии в Бали. По този начин смятам, че те ще бъдат по-щастливи и проспериращи", каза губернаторът на Бали Wayan Koster.
 
Документът постановява, че най-малко 30 процента от селскостопанските, животновъдните и рибните продукти, използвани от хотели, ресторанти и кетъринг компании, трябва да включват местни продукти. 
 
Регламентът задължава още най-малко 60 процента от селскостопанските и животновъдни продукти, предлагани от супермаркетите, да идват от местни фермери. Супермаркетите, които предлагат рибни продукти, трябва да имат най-малко 30 процента от своите продукти, получени от местни рибари. Регламентът също така задължава хотели, ресторанти, кетъринг услуги и супермаркети да работят в партньорство с фермери, микро, малки и средни предприятия, кооперации и други сродни организации.
 
В новия регламент се посочва също, че цената на местните селскостопански продукти, закупени от земеделските производители, трябва да бъде поне 20 процента по-висока от производствените разходи на стопаните. 
 
Губернаторът подчерта, че регламентът е направен в подкрепа на устойчивостта в местния продуктов маркетинг. 
 
„Всички ние трябва да участваме в предприемането на реални действия за прилагането на този регламент“, заключи той.