Към ставката за обезщетение на стопаните с унищожени лозови масиви край Поморие ще бъдат добавени и средства за почистване на последиците от бурята. За това увери заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, докато оглеждаше щетите на място, съобщават от пресслужбата на агроминистерството.

Анализ: Най-бързо се сменят шефовете на ДФЗ и Агенцията по горите

Допълнителната финансова помощ е разпоредена от служебния земеделски министър Явор Гечев, а оценката на щетите продължава да се извършва от екипи на Областна дирекция „Земеделие” - Бургас.

Стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, като максималният размер на помощта е до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадената култура през стопанската година, изчислено според актуализирани технологични карти.

"До момента са подадени 48 заявления от земеделски производители за пропаднали площи и комисиите са констатирали около 2500 дка лозови насаждения с напълно унищожена продукция", информира заместник-министърът. "Ще бъде направено всичко възможно хората да получат подкрепа от държавата за унищожените конструкции в лозовите масиви", обеща при посещението си и областният управител Мария Нейкова.

Предстои на базата на подадените заявления да бъде поискана оценка на щетите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

„Плододаването на едно такова насаждение е 30-40 години или половин човешки живот и нищо не може да компенсира инвестицията на земеделските производители, това е тяхната прехрана. Виждаме колко слаби и безсилни сме пред природните стихии”, коментира Тодор Джиков.

По думите му е крайно време в Министерството на земеделието да се създаде междуведомствена група между държавата, земеделските производители и застрахователните компании