Последните предвиждания за тазгодишната реколта сочат спад в общото производство на домати със 7% до 108 хил. тона, твърдят от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) в своя месечен бюлетин.

Удължава се срокът за доказване на реализираната продукция от плодове и зеленчуци

Полското производство на пипер се оценява на 59 хил. тона, което е ръст от 4% спрямо 2021 г., а общо производството е 61 хил. тона. При краставиците добитите количества се изчисляват на 47 хил. тона, или с 12% по-малко спрямо година по-рано.

Преработката на основни зеленчуци не се очаква да претърпи по-големи изменения. Преработените количества домати за 2022 г. се очаква да паднат на 30,2 хил. тона, като през 2021 г. те са достигали 31,4 хил. тона. Преработеният пипер се оценява на 20,1 хил. тона, като година по-рано е измерен на 20,6 хил. тона. Краставиците за консервация се изчисляват на 1,6 хил. тона, като за 2021 г. те са били 1,5 хил. тона.

В следващите години може да се очаква намаляване в абсолютните количества на внасяните в страната домати, пипер и краставици, но незначителна част от тях ще се влагат в консервната промишленост. 

В условията на инфлация и относително намаление доходите на населението, консумацията на зеленчукови консерви се увеличава, като има ръст при домашно приготвените. Местните преработватели са под външен натиск, особено ако нямат първично производство. 

През третото тримесечие на 2022 г. при изкупните цени на годишна база се отчита увеличение с 11% при доматите и 8% при пипера, а намаление с 2% при краставиците. 

Същевременно цените на дребно за същия период са нараснали с 22% при доматите и са се понижили с 3% при краставиците. Средно цените на дребно на домати, пипер и краставици за 2022 г. ще достигнат ръст от 22% – почти толкова, колкото е инфлацията на хранителните продукти за първите 11 месеца на годината, изчисляват анализаторите.