Практиките в селското стопанство трябва да се основават на агроекологични принципи, биологично земеделие и природни решения. Това се казва в доклад на Европейската агенция по околна среда

За да се постигне това, са необходими по-амбициозни мерки за насърчаване на устойчивото земеделие в предстоящата обща селскостопанска политика на ЕС 2021-2027, се казва в документа. 

Последните проучвания на агенцията показаха, че много от европейските повърхностни и подземни води не са в добро състояние и състоянието на европейските регионални морета е тревожно. Селскостопанските дейности допринасят съществено за този проблем. Причината за това са използването на химически вещества, изтощаване на почвата и други практики, които задължително трябва да се заменят с устойчиви решения за по-природосъобразно селско стопанство, посочват аналитиците. 

Реакцията на този проблем след да е незабавна, тъй като въздействието на изменението на климата в някои части на Европа засилва проблемите и с водата и представлява риск за селскостопанското производство, а и за здравето на хората.

Оценката на агенцията показва, че съществува голямо разнообразие от инструменти, които да помогнат да се избегне вредното влияние на аграрния сектор върху водите.