Още през месец март тази година тогавашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов обяви, че са започнали внезапни проверки на животновъдните стопанства в страната. Не закъсняха и първите няколко наказателни акции.

Лабиринт от схеми за стотици хиляди левове в животновъдството

На 19 април БАБХ разпространи новината за шокираща гледка на мъртви животни и редица нарушения в два животновъдни обекта на семейство Коюнджийски в град Кочериново. В областите Благоевград и Кюстендил бяха проверени общо 50 животновъдни обекта.

На 21 октомври пък ДАНС и жандармерията нахлуха във фермата на Димитър Станчев и Ралица Кунева в странджанското село Индже войвода. По информация на Флагман.бг проверката е по сигнал и вероятно се касае за средства от европейски фондове. 

За да получим по-ясна картинка, попитахме БАБХ какво показват плановите и извънредните проверки, извършени от началото на годината досега. От там ни изпратиха данни за първото шестмесечие на годината, но тъй като откритите несъответствия са от различно естество, трудно може да се каже за колко виртуални животни става дума

Ето и самият отговор без редакторска намеса.

Ежегодно БАБХ извършва проверки в животновъдните обекти по отношение на здравеопазването и идентификацията на животните, определени на база риск критерии. Освен плановите проверки се извършват и такива по сигнали и жалби.
 
За първото полугодие на 2022 г. са извършени планови проверки по идентификация на животните на около 1 600 животновъдни обекта в страната.
 
От служители на Централно управление на БАБХ, съвместно с регионалните структури, допълнително са извършени извънредни проверки на място в 124 животновъдни обектa, някои съвместно с други институции. Извършена е актуализация на данните в ИИС на БАБХ – ВетИС, за 31 броя от тях.
 
Общият брой на документалните несъответствия е близо 12 хиляди (в това число липсата на подадени уведомления за събития с животни). При проверките в някои обекти е установен надвишен капацитет, а в други – по-малък брой от вписаните във ВетИС животни. 

Констатирани са нарушения за около 4 хиляди животни, касаещи идентификацията им, в това число паднали или нечетими ушни марки. 

За констатираните нарушения в периода на първото полугодие на 2022 г. са издадени 396 предписания и 545 акта за установяване на административно нарушение. За 524 броя животновъдни обекта е извършена актуализация в ИИС на БАБХ.

За извънредните проверки и резултатите от тях официално са уведомени Министерството на земеделието и ДФЗ-РА. 

На запитването ни обаче дали ще бъдат отнемани субсидии за липсващи, но заведени във ВетИС животни, ветеринарните власти отговарят лаконично, че въпросът не е от компетенциите на Агенцията по безопасност на храните.