Европейската прокуратура три пъти е изисквала допълнителна информация по сигнала на Светослав Илчовски, докато българските институции твърдят, че казусът не е в правомощията им или не могат да започнат разследване, защото не успели да се свържат с него. Това стана ясно по време на заседанието на временната парламентарна комисия по ревизията.

Какво ни казахте: Теренните проверки позволяват на чиновниците да "творят"

В сряда привечер бяха изслушани седем от десетте сезираните институции по казуса "Илчовски" - Министерство на здравеопазването, Министерството на земеделието, Агенцията по храните, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор, НАП и ДАНС. 

Стана ясно, че от тях действия са предприели само три - Европейската прокуратура, МВР и НАП, като само от Министерството на финансите са изпратили отговор до комисията. В него обаче се посочва, че казусът не е от компетенциите на ведомството.

От ДАНС също са отказали да разглеждат случая. Оттам съобщиха, че със законовите поправки от 2018 г. нямат правомощията да проверяват данни за корупция.

На въпрос на депутата Румен Гечев правени ли са редовни проверки на компанията, от приходната агенция отговориха, че това е станало едва след сигнала на Илчовски. 
"Това е трагедията. А не е имало проверки, защото някой го е било страх да прави проверки", коментира Гечев.

Георги Димов от НАП обясни, че се в момента се проверяват  7 дружества и две физически лица, свързани с казуса. “Информацията е специфична и представлява осигурителна тайна”, посочи Димов, с което обясни, че засега няма да бъде оповестена публично. 

“Има доказателства - договори и фактури, с които двете фирми – тази на Илчовски и ”Градус АД” си купуват и продават една и съща стока. Имаше доказателства за това и се твърдеше, че в тази схема за надуване на кухи обороти са участвали и други дружества", посочи Мая Манолова по време на изслушването припомняйки информация от заседанията на комисията в предишния парламент. 
“Чисто документално се вижда как се прави изкуствен оборот. Твърдението беше, че кухите обороти са правени специално с цел публично предлагане на борсата”, добави Манолова. 

Въпреки това според наблюденията на Комисията по финансов надзор (КФН) не е имало съществена промяна в цената на акциите на ”Градус АД”. Т.е. въпросните маневри с кухи обороти не са имали ефект. 
Но тук следва въпросът как се отразило това на обема на продадените акции, попита Румен Гечев. “Ако количеството е по-голямо, тогава би имало смисъл да се прави”, посочи Гечев. 

От КФМ обясниха, че обемът на фактурите, за които става въпрос, представляват 2,5% от консолидираните приходи на самата група. 
“Отделно методите, по които се определят цените на акциите, по които се прави аукционът и се предлагат на инвеститорите, по никакъв начин не са обвързани с това колко са големи продажбите”, каза Бойко Атанасов от КФН. 

На 13 май, 2021 г. е постъпило писмо в Министерството на земеделието от комисията по ревизия. 

“След преценка на данните в самия сигнал, единственото, което установихме вътре и имащо отношение към дейността на МЗХГ е - цитирам сигнала -  “Изпращат служителите на агенцията по храните по различни ферми, за да се рекетира конкуренцията. Същото важи и за опитите за внос на месо”. Тъй като нямаше достатъчно конкретика за данни, за място, за време на извършване на тези неправомерни действия, на 19 май е изготвено писмо, което е изпратено на г-н Илчовски. Искахме от него допълнителна информация за това какво, кога, къде и кои длъжностни лица са предприели неправомерни действия. До момента нямаме отговор от него. В самия сигнал няма и посочен телефон за обратна връзка с г-н Илчовски”, каза Спас Парапунов, ръководител на Инспектората на земеделското министерство.

Той не успя да отговори защо информацията в сигнала от комисията за създаден картел за търговия с маслодаен слънчоглед, за конкретен период и точна дейност не се приема за достатъчна конкретика. 

Наложи се председателят на комисията  - Мая Манолова, да чете наново сигнала, за да запознае представителя на аграрното министерство с конкретиката. 
Парапунов само отбеляза, че по отношение на картелното споразумение, това е в компетенцията на Комисията по защита на конкуренцията. 

Излиза, че Европейската прокуратура, НАП, МВР са успели да се свържат с него, но не и земеделското министерство, коментираха депутатите от комисията. 
 
“Ние ви изпратихме сигнал, заседанията са публични, свидетелствата и на Иван Ангелов, и на Светослав Илчовски са публични. Беше събрана достатъчна информация, сигналът е конкретен. Какво още трябва да се свързвате?! Това е несериозно”, каза Манолова. 

Стана ясно, че МЗХГ не е проверило и дали БАБХ извършва регулярни проверки на “Градус АД”. 

Според показанията на Илчовски Агенцията на храните е “управлявана от Иван Ангелов”. 

Зам.-изпълнителният директор на БАБХ Борис Борисов заяви, че такива проверки са правени и надали е имало привилегии. Дали има съставен някога акт за административно нарушение на фирмата Борисов не можа да посочи, но обеща да провери.  

На следващото заседание Временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването публични средства през последните пет години покани Светолслав Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал.

“Градус“ АД излезе с писмено обръщение по повод разпространени “неверни и подвеждащи обстоятелства за дружеството” от Светослав Илчовски при изслушването му на 5 и 7 май 2021 г. в 45-ото Народно събрание.  
 

Тогава скандалът разтресе държавата и двамата бизнесмени бяха викнати да дават обяснения в прокуратурата. Искът от “Градус” е за обезщетение на неимуществени вреди, вследствие на обидни и клеветнически твърдения в размер на 300 000 лв.

Тук съм. Вдигам си телефона и ако ми искат номера, дайте им го. 
Така Светослав Илчовски коментира пред Агри.БГ твърдението на представителите на земеделското министерство, че на са могли да го открият. 
На въпроса какво се случва по казуса, той каза: 

“Дадох показания пред Европейската прокуратура преди месец и половина. Само оттам са ме търсили. Не виждам причина да ходя в комисията. Аз каквото исках да кажа, го казах вече”, допълни той. 


Вижте още: 

Светослав Илчовски пред Агри.БГ за рушветите, субсидиите и напояването

Цветан Берберов: Г8 не е картел. Борбата е кой да диктува цените на зърното

И Иван Ангелов се яви прокуратурата