Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего доказаха, че широко използван пестицид може значително да влоши способността на здравите медоносни пчели да летят, съобщава agrostory.com.

Пчелите избягаха

Става дума за неоникотиноидите – инсектициди, които в наши дни масово се използват в селското стопанство в цял свят.

Неотдавна изследвания показаха, че медоносните пчели, попаднали под въздействието на тези вещества, рядко се връщат в своите кошери. Това явление учените обясняват със загубата на способността да се лети. По този начин пчелите просто остават на място и умират непосредствено на полетата, тъй като животът им е пряко зависимост от летенето.



Най-често пчелите попадат под въздействието на неоникотиноидния пестицид, наречен тиаметоксам. Именно той се използвай масово на полетата с царевица, соя и памук.

Изследването, което продължава с месеци, показва, че типичните дози неоникотиноиди, използвани от фермерите за обработка на селскостопанските култури, не са смъртоносни за менодосните пчели. Те обаче водят до съществено влошаване на летателните им способности, което води до пълната й загуба.

По думите на учените при различни степени на въздействие на указаните вещества, може да се наблюдава намаляване на дистанцията и продължителността на полета. Освен това се понижава и скоростта на летене.

Краткосрочното въздействие на пестицидите понижава нивото на активност на пчелите. Продължителното въздействие обаче – в рамките на 1-2 дни, води до пълна загуба на способността да се лети.