Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на първата дискусия с бранша за новата Обща селскостопанска политика 2021-2027 г. 

Европарламентът отложи решението си за ОСП за септември


По отношение на законодателния процес в Европейската комисия,  министърът на земеделието коментира, че SWOT-анализите са първата стъпка, която трябва да бъде направена от страна на България. 


„Възложили сме на Аграрния университет в Пловдив и на Университета за национално и световно стопанство да изготвят другите два анализа – за околната среда и селските райони. Очакваме те да бъдат готови в края на годината. Без тях не можем да започнем работа по националния стратегически план“, обясни министър Танева. 


По думите й провеждане на втора подобна среща, на която да се представи напредъкът по програмирането, може да се организира до края на годината, предвид предварително заявените от ЕК срокове за приемане на Многогодишната финансова рамка и  графикът за финализиране на анализите.


По време на срещата, Десислава Танева представи новосформираната Координационна група за изготвяне на Стратегически план за ОСП към МЗХГ и механизмът за комуникация със заинтересованите страни. Ръководител на звеното е Мария Христова, а в състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и експерти  от отделните ресори.


„Възложихме тази отговорна задача на  хората, които са най-креативни и с най-добрия капацитет, за да защитят Вашите интереси“, категорична бе министър Танева. 


Тя каза още, че на срещата присъстват и експерти от Постоянното представителство на България в Брюксел, които ще са отговорни за съответните теми. 


„Надявам се да се разсеят съмненията, които витаят в земеделската общност, че се прави нещо, което не е видно. Ще получите и информация до къде са стигнали останалите държави членки“, добави земеделският министър.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg