Доходите на земеделските стопани в Северна Ирландия се очаква да спаднат с почти една четвърт тази финансова година. Това сочат последните оценки на правителството, пише FarmLand.
 
 
Лошата новина произтича от факта, че Brexit все повече изглежда, че ще приключи без споразумение. А това, според експерти, може да има катастрофално въздействие върху селското стопанство в Северна Ирландия.
 
Оценките на Министерството на земеделието, околната среда и селските райони (DAERA) прогнозират, че доходите във всички стопанства ще спаднат от средно £ 33,870 през финансовата 2017/2018 година до £ 26,030 през 2018/2019. Това са 23% негативна разлика за стопанство.
 
Временните данни също показват, че доходите на земеделските стопанства са паднали от 467 млн. паунда през 2017 г. до 360 млн. паунда през 2018 г. 
 
Увеличаването на разходите за труд и храна за животни се посочва като фактори, също водещи до спад на рентабилността на фермерите.
 
Според UFU – един от съюзите на земеделски стопанства, износът на хранителни продукти за ЕС може да се натъкне на тарифи от 27% повече за пилешко месо, 46% за агнета и 65% за говеждо месо, в случай на Brexit без сделка.
 
Съюзът също така заяви, че правителството може да бъде подложено на натиск да приеме "политика за евтини храни", подкопавайки местното производство на храни и оставяйки фермите да се борят да останат в бизнеса.
 
Заради Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС голяма част от доходите на земеделските производители в Ирландия идват от европейските субсидии, които ще спрат, когато Обединеното кралство напусне Съюза.