Зърнената сделка за износ на зърно и други селскостопански продукти от украинските черноморски пристанища е удължена с още два месеца, съобщи турският президент Реджеп Ердоган в сряда. Предишната договореност изтичаше на следващия ден. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?


Сделката за Черноморския зърнен коридор беше удължена с два месеца благодарение на усилията на Турция“, каза Ердоган в телевизионна реч, като благодари на лидерите на Русия и Украйна, и на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за тяхната помощ за постигане на успех.

Съгласно споразумението за зърно, което Москва и Киев сключиха паралелно с ООН и Турция през юли 2022 г., беше деблокиран износът на селскостопански продукти от Украйна през пристанища в южната част на Украйна. 

През последните дни обаче Москва заплаши, че няма да удължи споразумението след 18 май с аргумента, че списъкът с искания относно износа на руска селскостопанска продукция не е изпълнен.

Благодарение на зърнените коридори през Черно море  от Украйна бяха изнесени около 30,3 милиона тона зърно и храни, включително 625 000 тона, превозени от кораби на Световната продоволствена програма за хуманитарни операции в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.