„Животновъдството не е в цветущо състояние. Фермерите заслужават много повече и всичко, което те в момента правят се дължи единствено на тяхното желание и на традицията на България в животновъдството. Държавата е длъжник на животновъдството. Затова търсим начини да се подпомага секторът във всички направления“, заяви министър Димитър Греков по време на Националния овцевъден събор, предаде Фермер.БГ.

 

По думите на министър Греков една от допусканите досега грешки е неизползването на пасищата по целесъобразност. Като облекчение на българските фермери е предприетата политика по отношение на намаления акциз за горивата. „Стремим се всички средства за българските животновъди – както европейските, така и националните, да бъдат получени от тях навреме, за да могат да работят“, допълни министър Греков.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

„Навременното получаване на сумите за единица площ е положителна мярка за подпомагане на животновъдството. През тази година средствата бяха изплатени до края на месец януари, което даде положително отношение върху сектора“ заяви министър Греков. Той беше категоричен, че трябва и се работи по това да бъде променена наредбата, по която животновъдите работят с частно практикуващите лекари.

 

„Имаме определени проблеми, свързани с тях, защото животновъдите не получават коректна, навременна и точна помощ от частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Провели сме много разговори и направихме така, че част от дейностите, извършвани от животновъдите да бъдат използвани директни от тях, за да не се разходват средства за това“, обясни министърът.

 

По думите на Греков, въпреки трудностите през последната година има тенденция към нарастващ интерес към животновъдството.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!