„България винаги е изразявала принципна подкрепа за подписването на споразумение за свободна търговия между Виетнам и Европейския съюз. Ще продължим да поддържаме тази позиция до неговото сключване“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на среща с посланика на Социалистическа Република Виетнам Н. Пр. г-жа Нгуен Тхи Хонг Оан.
 
„Този договор ще е от изключителна полза за отношенията между Виетнам и България като член на ЕС. Надяваме се това да създаде нови възможности за бизнеса от двете страни“, посочи посланик Оан. По нейни думи споразумението е в етап на подготовка за парафиране и се очаква да стане факт през 2018 г.
 
Посланик Оан заяви, че през последната година Виетнам е постигнала значителни успехи в икономическото и социално-политическото си развитие. През 2015 г. страната реализира рекорден в историята на Виетнам икономически ръст от 6,68%. Безработицата поддържа нива от около 4%, а преките чуждестранни инвестиции достигат 15,6 млрд. долара. „Подписахме редица споразумения за свободна търговия с Република Корея, Евразийския съюз, Тихоокеанското партньорство за свободна търговия със САЩ и още 10 страни“, посочи посланик Оан. По нейни думи стабилните перспективи за развитие пред Виетнам са възможност за насърчаване на двустранните отношения с ЕС и България в частност.
 
„Задълбочаването на търговско-икономическите връзки между нашите две страни е приоритет за нас. Напълно подкрепяме идеята за установяването на нов модел за икономическо сътрудничество“, изтъкна още посланик Оан. Тя определи настоящия ни стокообмен като добър, но все още далеч от пълния си потенциал. За идентифицирането и реализирането на нови възможности министър Лукарски и посланик Оан договориха официално посещение на икономическия ни министър и бизнес делегация от български фирми във Виетнам през есента. В рамките на посещението ще бъде проведено и първото заседание на формираната по време на 23-ата сесия на Българо-виетнамската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество работна група, чиято основна цел е да обезпечи реализирането на всички постигнати на сесията договорености.
 
През 2015 г. е постигнат общ стокообмен от 92.7 млн. щ.д., от които български износ за 42.7 млн. щ.д. (увеличение със 71.6 %, спрямо 2014 г.). Българският износ за посочената година се състои от: пшеница и смес от пшеница и ръж; медикаменти; антибиотици; ламарини, листове и ленти от мед; инсектициди; семена от слънчоглед; каолин и каолинови глини и др. Вносът от Виетнам за същата година е за 50.0 млн. щ.д. (спад с 26.5 %, спрямо 2014 г.) и се състои от: кафе; памучни прежди; каменни въглища; пневматични гуми от каучук; пипер; части за автомобили; филета и други меса от риби и др.
 
Съществуват реални възможности за разнообразяване на стокообмена и увеличаване дела на българския износ за Виетнам в редица области: химическа промишленост, машиностроене, фармацевтична промишленост, лека промишленост, селско стопанство. Съвместни производства могат да бъдат установявани в производството на цигари и тютюневи изделия, плодови сокове, бира, медикаменти във Виетнам, както и на текстил, кафе и обувки в България.