За да направят успешен избор на сорт пшеница, стопаните трябва да конкретизират своите цели. Дали само полученият добив е важен, а средствата които са вложени?  Ще се получат ли накрая сметките? ”, коментира за Агри.БГ доц. Галина Михова, селекционер на пшеница и ечемик в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево (ДЗИ). 

Препоръката ни е земеделските производители да не се отказват от регионалната селекция, защото тя има и своите големи предимства по отношение на ефективното производство. Българските сортове не искат много като вложения, не са капризни и по-лесно преодоляват динамиката на климатичните промени”, каза още селекционерът. 

По думите й на пазара съществуват много сортове пшеница от различни европейски страни, които се отличават с много добра продуктивност, но малка част от тях показват стабилно ниво на качествени показатели. Трудно е да се избегне взаимодействието генотип – среда. Често, там където са създадени тези сортове формират отлично качество, но при специфичния климат на нашата страна, нещата не се получават.

“Истина е, че качество се издокарва и с технология. И пак допираме до ефективност”, коментира още доц. Михова. 

От българската селекция на ДЗИ силни пшеници, с много високо ниво на качествени показатели от група „А“ са сортове “Мерилин”, “Лазарка”, “Пчелина”. 

Те са уникално съчетание на добив и качество, но са и много различни. Например, “Пчелина” е сорт, който често се оприличава по хабитус с западноевропейската селекция, а всъщност си е типичен генотип, подходящ за нашите условия. Изпитан е в Турция и след като показа отлични резултати е вписан в тяхната сортова листа.

Отличава се с по-къс клас, но плътен, със средна маса на 1000 зърна, сравнително ниско стъбло, устойчиво на полягане, с много добра студоустойчивост, в същото време се отличава със сериозен висок добив. Може да не е на върха по продуктивност, но никого няма да подведе и винаги се движи малко над средното ниво.

От група Б препоръчвам “Драгана”, “Катаржина”, “Божана”, “Рада” , “Косара”. Това са невероятни сортове, някои отскоро са в практиката и много от производителите, които са се решили да заложат на тях, са доволни. “Фани” и „Корона“ от група „В“ се отличават с продуктивност в съчетание със стабилност. Няколко години подред в региона на Добруджа са с много сериозен продуктивен потенциал от 800-900 кг от декар, което при сериозни посевни площи, е много добро решение.

От група В - “Калина” заедно с “Ками”  са суперранни сортове. Те изкласяват по-рано от познатия “Енола”. Намират много добра реализация точно в райони, където пролетта настъпва по-рано, в райони, където има сериозно засушаване. Но един сорт, за да бъде успешно отгледан и да реализира потенциала си, трябва да има и добра технология”, смята още доц. Михова. 

Тя постави още акцент върху промяната на технологията, която се налага от засушаванията и промените в климата, както и върху внимателното и балансирано подхранване на посевите. 

Подкрепете независимата журналистика