Виненото грозде тази година няма да има висок рандеман, защото то не узрява, а изсъхва на лозите, коментира за Агри.БГ доц. Емил Цветанов, директор на Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ).
“Годината беше много суха, в началото на пролетта имаше градушки, които засегнаха и лозята на института. Някои лозари от региона изобщо не прибират нищо, при други всичките сортове грозде узряха едновременно заради сушата”, допълни още доц. Цветанов.
По думите му виненото грозде не е успяло да узрее бавно, а изсъхва на лозите и стопаните се стремят да приберат поне това, което е останало от тях.
“Най-страшното е, че гроздето узрява по едно и също време и всеки се опитва да успее да го обере преди да се е съсипало, за да може да направи нещо”, каза още директорът на ИЛВ.
Според него проблемът е посвеместен, тъй като обилни валежи не е имало в цялата страна и само на локални места има насаждения, които са поливани.
По думите му лозарите не могат да търсят много високо качество на гроздето, тъй като то изсъхва.
“На местата, където са успели да го напояват или е имало локални валежи, може и да има по-високо качество. Проблемът е, че то дори не зрее, то изсъхва, стафидизира и може би от това малко скача захарността, но няма сок, няма рандеман”, категоричен бе специалистът.
Обяснението той вижда в климатичните особености през последните години.
“Напоследък годините са такива, че през пролетта има доста валежи, които генерират голям вегетативен растеж, след това настъпва сушата и лозите, заради големия брой леторасти, които са развили, не могат да изхранят гроздовете.
Важно е да се предприемат мероприятия по кършене, на намаляване броя на чепките, за да може да се компенсира тази силна вегетация по някакъв начин. Тези проблеми тепърва ще се задълбочават и ще трябва да търсим решение за всеки стопанин”, обясни още директорът на ИЛВ доц. Емил Цветанов.
3 КОМЕНТАРА
03.09.2024
01.09.2024
01.09.2024