“Учените от Института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив продължават да създават български сортове зеленчуци с нови методи и техники, но селекцията на зеленчуци днес е насочена към повишаване на добивите и устойчивостта.”, коментира доц. д-р Иванка Тринговска, заместник-директор на института.
По думите на доц. Тринговска много важен компонент във всяка селекционна програма е осигуряването на качество на зеленчуците и то не само по химични компоненти, а и като вкус и аромат.
“Ние се стремим да запазим тези качества, така че българските зеленчуци да продължават да бъдат разпознаваеми навсякъде по света”, допълни още доц. Тринговска.
Четете още: Софтуерен инженер: Правя вино, още преди да се науча да го пия
Търсенето на по-ефективно и по-екологично чисто производство е целта пък на технологиите на отглеждане на зеленчукови култури както по конвенционален, така и по хибриден или биологичен начин.
“Предизвикателство днес е да се произвежда повече с по-малко. На пръв поглед на фона на климатични промени това изглежда някакви недостижимо, но ние хората, сме си създали много силен партньор на наша страна и това са технологиите.”, коментира доц. Иванка Тринговска по време на форум, посветен на дигитализацията и предприемачеството в земеделието.
ИЗК “Марица” е част от консорциум от 14 организации, които реализират Агрохъб.БГ чрез проекта AgroDigiRise, а в над 50-годишна оранжерия в института е изграден и Националният демоцентър в областта на зеленчукопроизводството. Там всеки стопанин може да се запознае с възможностите на новите технологии, приложими в сектора и то напълно безплатно.
“Подобни технологии за прецизно поливане и торене могат да бъдат инсталирани навсякъде. Всичко се следи през телефона, а хранителен възел осигурява и следи храненето”, каза още заместник-директорът на ИЗК “Марица”. Основната идея е българският зеленчукопроизводител да стане по-технологичен и по-богат, коментира още доц. Тринговска.
От работата на технологиите в демонстрационната оранжерия в института учените регистрират намаление на използваната вода и торове, както и 15% увеличение на добива, 7-9% увеличение средната маса на плодовете и средното тегло на доматите.
“За тази 1 година постигнахме ефективност при производството на домати, увеличихме добива”, каза още доц. Тринговска.
През май в националния демоцентър в института в Пловдив предстоят различни събития, като първата планирана среща през месеца е на 14 май, когато стопаните могат да се запознаят с начините за умно торене.

1 КОМЕНТАРА
05.06.2024