В Добруджа очакват добиви от пшеница между 400 и 500 кг от дка, дори на отделни места до 700 кг от дка. Някои от българските сортове пшеница, създадени от научни специалисти от института пък а пригодени в идеални условия да дават над 1000 кг. от декар. Това стана ясно по време на Ден на отворените врати в Добруджанския земеделски институт  край град Генерал Тошево.

Според специалистите състоянието на посевите в района и в цялата страна към момента е много добро, затова се очакват дори по-високи добиви от миналогодишните, дори с около 100 кг повече от дка. Според експерти количеството пшеница, което ще бъде прибрано в страната, ще е между 3,8 и 4 млн. тона. Такова количество е прибрано и миналата година, но при повече засети със зърно площи в сравнение с тази година.

Възможно е закъснение на жътвата с около 10 дни. Основни пазари за големите производители на пшеница са страни, където размириците правят тези потребители рискови. Става дума за Египет, Мароко и Тунис. Въпреки това зърнопроизводителите се надяват на високи изкупни цени, които е вероятно да започнат от 350 лв. за тон пшеница. Има прогнози, че добивите в ЕС (Франция, Полша, Германия и Англия) тази година ще бъдат по-малко с приблизително 6000 тона.