В Добруджа очакват добиви от пшеница между 400 и 500 кг от дка, дори на отделни места до 700 кг от дка. Някои от българските сортове пшеница, създадени от научни специалисти от института пък а пригодени в идеални условия да дават над 1000 кг. от декар. Това стана ясно по време на Ден на отворените врати в Добруджанския земеделски институт край град Генерал Тошево.
Според специалистите състоянието на посевите в района и в цялата страна към момента е много добро, затова се очакват дори по-високи добиви от миналогодишните, дори с около 100 кг повече от дка. Според експерти количеството пшеница, което ще бъде прибрано в страната, ще е между 3,8 и 4 млн. тона. Такова количество е прибрано и миналата година, но при повече засети със зърно площи в сравнение с тази година.
Възможно е закъснение на жътвата с около 10 дни. Основни пазари за големите производители на пшеница са страни, където размириците правят тези потребители рискови. Става дума за Египет, Мароко и Тунис. Въпреки това зърнопроизводителите се надяват на високи изкупни цени, които е вероятно да започнат от 350 лв. за тон пшеница. Има прогнози, че добивите в ЕС (Франция, Полша, Германия и Англия) тази година ще бъдат по-малко с приблизително 6000 тона.
Добружанските зърнопроизводители очакват високи добиви
Възможно е закъснение на жътвата с около 10 дни. Основни пазари за големите производители на пшеница са страни, където размириците правят тези потребители рискови.
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА