Краят на ноември ще отбележи и края на жътвата на царевица в Добричка област. Кампанията беше дълга и продължителна заради периодично падналите дъждове, които периодично спираха прибирането на реколтата.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Средният добив от техническата култура възлиза на 748 кг/дка. Близо 940 000 дка с царевица бяха засети през пролетта на 2021 г. в осемте добруджански общини. 

В Добричка област са произведени близо 700 000 тона царевично зърно, обобщават от ОД „Земеделие“. Все още комбайните трябва да приберат около 3500 дка в общините Крушари и Тервел. 

Реколтата от царевица през тази есен е най-добрата за последните 3 години в Добричка област. Преди година заради сушата зърнопроизводителите успяха да приберат средно едва по 336 кг/дка. През 2019 г. средните резултати възлизат на 624 кг/дка от общо 918 000 дка. 

По данни на областната земеделска служба най-високи добиви за последните 6 години са отчетени през 2018 г. – средно 816 кг/дка. Тогава в областта са засети над 1 млн.дка с царевица. През предходните стопански години стопаните са прибрали съответно по 544 кг/дка и 604 кг/дка.

Основният лимитиращ фактор за резултатите от основната полска култура са валежите, отчитат още производителите. Анализите им показват, че през последното десетилетие от края на юни почти до края на септември настъпва трайно засушаване с високи температури. Това налага преосмисляне на технологията, както и прецизен избор на хибриди.