Предимствата и уникалните характеристики на традиционните селскостопански продукти и храни станаха фокус на двудневно обучение, което събра земеделски стопани от Добричка област във Висше училище по мениджмънт.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

То се организира в рамките на проект LOC FOOD „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“. 

Заедно с производителите се обсъдиха възможностите и действията по превръщане на Добруджа и черноморския регион в дестинация за качествена, вкусна и чиста храна.

Една от най-отличителните черти на Североизточна България е произведеното от него зърно и най-вече запазените традиции в отглеждането на тритикале, ечемик, лимец, твърда пшеница, сортове с високи хлебопекарни качества. 

Над 30 стопани бяха запознати с европейските знаци за качество, които осигуряват защита на наименованията на определени продукти с уникални характеристики. Това са така наречените географски означения за произход на храни и напитки - „географско указание“ (ГУ), „защитено наименование за произход“ (ЗНП) и „храни с традиционно специфичен характер“ (ХТСХ), които могат да бъдат успешно използвани за повишаване доходите на производителите, но също така за местен икономически и социален растеж. 

Лекторите разясниха механизмите за тяхната защита, популяризиране и маркетиране на международния пазар. Присъстващите се включиха в дискусия за идентифицирането на типични храни от Добруджа, които са с потенциал за международна слава и обсъдиха ползите от придобиването на сертификати за качество. 

Проектът LOC FOOD е съвместна инициатива на Министерство на вътрешните работи на Република Гърция, Висше училище по мениджмънт в Добрич, Международен елински университет в Солун, Гърция, Университет "Dunarea de Jos" в Галац (Румъния), Одеска национална академия по хранителни технологии в Украйна и Асоциацията за развитие на туризма в Молдова. Насочен е към промотиране на промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни от Черноморския регион.