Добруджанският съюз на зърнопроизводителите ще се включи в националния протест срещу изискванията въведени с промяната в Наредба № Н-18 от 2006 г. за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за горива на земеделците. Фермерите недоволстват, че наредбата е факт, без  да е постигнато съгласие с тях. Крайният срок е до 31 август, а до тогава зърнопроизводителите са заети с жътва. В същото време според земеделците контрабандното гориво е при вносителите, а не при тях.

БНР съобщава, че над 2 500 зърнопроизводители от Добричко са заявили готовност да се включат в организираното от НАЗ национално зареждане на селскостопанските машини на бензиностанции, с което ще блокират голяма част от тях, заявиха от Добруджанският съюз на зърнопроизводителите.

Фермер.БГ припомня, че след заседание на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) по повод "спорните и лобистки" промени в Наредбата и въвеждането на изисквания за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за горива в стопанствата на земеделските производители, излезе с решение да организира национално зареждане на селскостопански машини по бензиностанциите в страната след 20 юли 2015г., за да демонстрира реалното приложение на закона и наредбата. 

В знак на протест НАЗ отправя жалба към Омбудсмана на Република България за дискриминационни начала в разписаната наредба, третирайки неравнопоставено частните обекти спрямо държавните и общинските обекти за съхранение на гориво. Асоциацията на зърнопроизводителите също така сезира ДАНС да проверява за внасяното на контрабандно гориво в страната, което според зърнопроизводителите "умишлено не се контролира от органите на МФ, както и за конфликт на интереси от страна на МФ относно толерирането на ограничен кръг от доставчици на изискуемите нивомерни устройства".

Против промените в наредбата и в подкрепа на протестните действия и изискванията за монтиране на фискални и нивомерни устройства на съдовете за горива в стопанствата, се включиха и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) и Националният съюз на говедовъдите в България.

 
НАЗ поставиха краен срок 20 юли за намиране на начин за решаване на проблема. Ако  до обявената дата няма решение на проблема и наредба за горивата не бъде отменена, производителите ще преминат към ефективни действия, каза Радослав Христов от ръководството на НАЗ.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!