В тежката обстановка, наложена от коронавируса, земеделските стопани от Добричка област не спират с ежедневните си задължения при засилени мерки за сигурност.

Фермерските пазари минаха онлайн

„Нямаме проблеми с придвижването, никой не ни създава спънки, имаме си нужните документи. До момента всичко се движи в нужните срокове. Подготвяме разсади, оранжерии и площи за сеитба”, заяви за Агри.бг Тодор Моралийски, председател на Добруджанския фермерски съюз.

В браншовата организация участват стопани, обработващи малки и средни по размер площи със зеленчуци, овощни дръвчета, царевица и люцерна за изхранване на животни, както и по-нетрадиционните за региона лимец, спелта, овес, ръж и овес. 

Голяма част от производителите от регионалния съюз реализират продукцията си по фермерски пазари. В момента обаче това е невъзможно. За да не се стигне до сериозни катаклизми, Добруджанският фермерски съюз търси начини за справяне със ситуацията. 

Тодор Моралийски: „Лошото е, че затвориха фермерските пазари. Имаме продукция, която стои. Получих обаждане от Агенцията по безопасност на храните, която по поръчка на Министерството на земеделието анкетира фермерите дали и как ще се включат в онлайн продажби. Това е възможност, от която ще се възползваме”.

Фермерът уточнява още, че са получили уверенията на Министерството на земеделието, че няма да има спиране на субсидии и плащанията ще вървят в срок.

Въпреки валежите от последните няколко дни, сериозният проблем според производителите в Добруджа е продължителното засушаване и липсата на запаси от влага в почвата. „Дай Боже, да има още дъжд, защото е сухо. Това най-много ни безпокои. Дано да няма болести и да няма по-големи ограничения и рестрикции, които да доведат до спиране на доставки на торове и препарати, тъй като много от тях идват отвън”, уточнява Моралийски. 

Според него все още не се чувстват някакви сътресения в получаването на продуктите за растителна защита, но проблемите ще рефлектират рано или късно. „Някои колеги са оставили за последния момент закупуването на листни торове и препарати, дано да не се случат проблеми с доставките”, надява се фермерът. 

Добруджанският фермерски съюз отлага годишното си отчетно събрание заради коронавируса. На него стопаните трябваше да анализират изминалата стопанска година и да набележат конкретни решения и предложения на съпътстващите ги проблеми в прякото производство.