Д-р Добрин Папазов, председател на Асоциацията на свиневъдите в България в интервю за Фермер.БГ

 

Д-р Папазов, как оценявате в момента пазарът на свинско месо у нас?

Пазарът на свинско месо е стабилен в момента. Има предлагане на българско свинско месо и предостатъчен внос. Поради забраната за износ на месо за Русия, свободните количества свинско месо се насочват и към България.

[news]

Това според Вас как ще рефлектира върху родното производство?

Това определено ще доведе до спад в търсенето на българско месо от страна на родните преработватели и натиск върху нашите изкупни цени. В момента нещата са още на ръба, но аз го очаквам скоро, защото логиката е такава.

Българското месо, което се произвежда в момента се реализира изцяло на вътрешния пазар, тъй като родната продукция недостига. Затова и насочването на месото от западните държави към нашите месопреработватели ще рефлектира негативно върху родния производител.

 

В момента какви са цените на които родните свиневъди реализират продукцията си?

Цените на които реализираме свинското месо, което произваждаме е 2,60 лв., без ДДС за кг. живо тегло.

 

Рентабилна ли е тази цена?

Като рентабилност това е добра цена в момента, мога да кажа.

 

Има ли според вас тенденция за увеличаване на интереса към отглеждането на свине у нас?

Да, наистина се забелязва леко повишаване на интереса към отглеждане на свине. Това е благодарение на държавните помощи, които започнахме да получаваме за хуманно отношение към животните. Те компенсират част от нашите разходи, което води до по-добра рентабилност на производството и възможност за нови инвестиции в отрасъла.

 

В тази връзка получихте ли средствата предвидени за хуманно отглеждане на животните за 2014 г.?

За 2014 г. получихме някакви средства, но смятаме, че те не са достатъчни. Одобрените ни от ЕК средства са 48 лв. на угоено прасе, а ние ще получим едва около 20-22 лв. Това е и по-малко като подпомагане от миналата година, когато получихме около 30 лв. Ако тенденцията за намаляване на подпомагането се запази, може да започне отново да се губи интересът към свиневъдството.

 

Как се развива свиневъдството у нас? Какъв е типът на спонаствата у нас?

Свиневъдството у нас се развива основно индустриално. Съществуващите ферми биха могли да започнат да разширяват дейността си, а ако се правят нови, предприемачите ще инвестират в по-големи стопанства. Бъдещето на свиневъдството е в индустриалното производство. Дребното свиневъдство у нас, както едно време – във всеки двор по две прасета, няма да го бъде.

 

Колко е цялото поголовие от свине в момента в България?

Около 500 000 – 600 000 бройки свине общо.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!