Добрич продължава да е блокиран от тирове със зърно с украинска регистрация. Сред товарните камиони се виждат и такива, пристигнали от Молдова. Тежките машини запушват един от основните булеварди на добруджанския град.

Следим темата тук 

Колоната започва от покрайнините, където се намира предприятие за преработка на слънчоглед и производство на олио и се извива на опашка към централната част. Така едното платно на пътната артерия остава заето и почти неизползваемо. Оказва се, че машините стоят с дни, докато разтоварят зърното си. 

В многократните сигнали на добруджанци до медиите и Пътна полиция се посочват няколко причини за опасностите от километричната колона от тирове. Тежките камиони пречат на движението по основния булевард, по който излиза потокът от автомобили в северна посока. Освен това живеещите в жилищните блокове в кв.“Режията“ се оплакват от шума и замърсяванията, а предприятията и фирмите по протежение на булевард „25-ти септември“ са затруднени в дейността си.

Именно срещу вноса на зърно у нас се вдигнаха земеделските стопани и изразиха позицията си с поредица от протести, започнали още през септември 2022 г. и довели до съвместни блокади на границите заедно с румънските зърнопроизводители през март и април.

Освен че се срина цената на зърнената продукция, в навечерието на жътвената кампания има сериозна опасност складираното зърно да не може да се реализира. В пълните силози залежава стока за 3,5- 4 милиарда лева.

Според земеделските производители дори по 24 часа на денонощие да се изнася наличното зърно, то оттук нататък няма да се смогне с износа.

Друг е въпросът, че ако има търговия, тя ще е под себестойност. Продължава отрицателната тенденция и за месец-два фермерите отчитат спад на цените при слънчогледа от 720 на 630 лв./тон, колкото са последните оферти. 

У нас в момента са пълни и складовете на производителите, и складовете на преработвателите, особено със слънчоглед от Украйна, коментират още стопаните. Разписаната преди Великден декларация на зърнопроизводителите от 11 браншови организации от пет държави-членки на ЕС дава надежда, че исканите от фермерите регулации спрямо безконтролния внос на селскостопански стоки може да станат факт.