Област Добрич е лидер в уреждането на поземлените отношения в страната. Това стана ясно по време на среща между земеделски стопани от региона и екип на агроведомството. 
 
 
Добричка област бе посочена за пример и в регистрацията на правните основания за ползване на земеделските земи и споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади.
 
Срещата бе част от информационна кампания на Министерство на земеделието, която традиционно се провежда всяка година във всички области на страната. Целта е да се предостави информация на земеделските стопани за предстоящата кампания по директните плащания, която стартира на 1 март и промените, заложени по схемите.
 
„Тази година не се очакват сериозни промени по кампанията за директните плащания, те са съвсем козметични”, информира зам.- министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя акцентира върху най-важните моменти от информационната кампания, а именно - Програмата за развитие на селските райони и  очакванията от българска страна по време на европредседателството на страната ни.
 
„Като страна председател трябва да сме неутрални, не следва да изказваме и да заявяваме позиция, освен в краен случай, ако се нарушава националния ни интерес. Въпреки това сме се постарали да заложим по време на съветите на министрите теми, които са важни за нас, а именно обвързаното подпомагане, сближаването на плащанията между държевите членки и Програмата за развитие на  селските райони”, коментира Кръстева, цитирана от dariknews.bg. 
 
В понеделник, 19 февруари, ще се състои заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство с участието на земеделските министри на държавите членки на ЕС, на което ще бъде обсъдено бъдещето на прехраната и селското стопанство с акценти върху прякото подпомагане на земеделските стопани и развитието на селските райони, припомни зам.-министърът.