Една от темите, обсъдени на последното онлайн заседание за новата ОСП, бяха Стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) и Законоустановените изисквания за управление (ЗИУ). Взети заедно, те са условността, която фермерите трябва да покрият, за да вземат пълния размер на директни плащания след 2022 г.

Кои ще са новите ДЗЕС стандарти за получаване на пълния размер по СЕПП?

В тази условност са включени сегашните изисквания за кръстосано съответствие и за зелени директни плащания.

ЗИУ включват правила в областта на екологичното, ветеринарното и фитосанитарното законодателство, както и законодателството за храните и фуражите. 

ДЗЕС пък обхващат правила за: диверсификация на културите, поддържане на площи с висока екологична стойност, забрана за изгаряне на стърнищата, опазване на постоянно затревените площи в Натура 2000, буферни ивици по протежение на водните басейни. Към момента ДЗЕС са 7, но от новия програмен период се предвиждат две нови, а изискванията на други ще бъдат завишени. 

В прессъобщението на земеделското министерство не се посочва точно какво е обсъждано между членовете на Тематичната работна група, затова ще ви представим гледната точка на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Те са единствената браншова организация, чието становище присъства в таблицата с постъпилите предложения, качена от МЗХГ.

ДЗЕС 6 за ограничаване на ерозията

Текстът на проекта гласи:

За обработваеми земи/култури всички почвообработващи операции се извършват перпендикулярно на склона или по хоризонталите на терена при такива със сложен релеф (контурна обработка).

НАЗ настояват да се направи следното допълнение: 

„или се извършва една от следните почвени обработки – плоскорезна обработка на почвата (листеруване), безотвална оран (оран без обръщане на слоя), минимални, ивични или нулеви обработки на почвата; или мулчиране на почвата и браздово гребениста оран; или противоерозионни сеитбообращения; или органоминерално торене на ерозираните земи.“ 

От Асоциацията се аргументират с факта, че тези операции често залагат необосновани високорискови ситуации, които застрашават живота и здравето на механизаторите.

ДЗЕС 7 за минимална почвена покривка

Предложението на министерството е следното:

В земеделското стопанство с уникален регистрационен номер и обработваеми площи над 5 ха е задължително в общата сеитбооборотна площ да се включат минимум 30% презимуващи култури със слята повърхност.

Според НАЗ обаче не става достатъчно ясно какво обхваща категорията презимуващи култури със слята повърхност и дали тук са включени площите под мулч и покривните култури. Затова производителите на зърно предлагат минимум 25% от площите за пролетни култури да са покрити с покривни култури или мулч. Обяснението им е, че повечето стопанства, които практикуват минимални или никакви обработки, не прилагат тази технология върху цялата площ, а само върху част от нея. 

ДЗЕС 9 за биоразнообразие

НАЗ предлага към непроизводствените площи и характеристики на ландшафта да се включат също: затревени или захрастени полски граници или необработваеми земеделски земи от КВС с начин на трайно ползване „нива“. Целта е да се намали интензитетът на ползването на обработваемите земи, което ще запази биоразнообразието. 

Зърнопроизводителите предлагат като възможности за покриване на тези изисквания да се добавят и още две практики: 

•    Или покривни култури, които обхващат следните срокове – да са засети до 30 ноември и да са на полето поне до 1 март (или до засяване на пролетната култура);
•    Или обработваеми земи под мулч от предходната култура – това са обработваеми площи, които се отглеждат с минимални, ивични или никакви обработки които през зимните месеци са покрити с остатъци от прeдходната култура.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg