На 456 хил. тона се изчислява производството на маслодайна рапица от реколта 2018 г. Това количество е с 0,6% по-малко спрямо година по-рано, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието, храните и горите.
 
Положителен ефект оказаха реколтираните площи, увеличени с близо 14%. От друга страна обаче бяха неблагоприятните климатични условия, които доведоха до по-нисък среден добив от 13%, или 249 кг на декар.
 
Наличностите на рапица, с които започна пазарната 2018/19 г., са 14 хил. тона, или едва с хиляда тона повече спрямо година по-рано.
 
Общото предлагане на рапица през настоящия пазарен сезон вероятно ще бъде 500 хил. тона, или с 5% по-малко в сравнение с предходната година.
 
 
Тъй като потреблението в страната е сравнително ниско, не се очакват големи доставки за вътрешния пазар. Прогнозите сочат, че вносът ще остане под миналогодишния, като ще възлиза на 30 хил. тона.
 
Експертите предвиждат общото потребление на рапица да бъде с 3,6% по-малко спрямо година по-рано, или 496 хил. тона. Причина са по-малкото свободно количество за износ.
 
Не се очаква раздвижване във вътрешното потребление на рапица. Вероятно то ще остане около 86 хил. тона, като само тон е предвиден за семена за реколта 2019 г., а останалите – за нуждите на индустрията.
 
Експертите допускат, че намаленото производство на рапица в света, включително в Европейския съюз, ще засили търсенето на рапица на международните пазари. Тъй като родната рапица поддържа конкурентни цени, има предпоставки до края на сезона да реализираме навън почти всички свободни количества. 
 
Общият износ за годината може да достигне 410 хил. тона. Очакванията са да приключим годината с минимален запас от рапица.