Сериозни заявки за цените на слънчогледа и рапицата има тази година, споделят зърнопроизводители от Южна България пред Агри.БГ. Вече стана ясно, че офертите на зелено за пшеницата в Добруджа достигат до 380 лв./тон. Засега времето също е на страната на производителите. Ще има ли една успешна година за сектора?

Костадинов: Най-големите не са лицето на бранша

Агрометеорологичните данни сочат, че към този момент състоянието на есенниците е добро, а очакваните през втората половина на месеца валежи ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, при които ще протича формиране и наливане на зърното. В края на май при част от посевите с пшеница и ечемик в южните райони ще се наблюдава начало на фаза млечна зрелост. 

Че състоянието на есенниците в Южна България е по-добро от миналогодишното, сочат и данните от Областната дирекция „Земеделие“ в Ямбол. „Поради падналите дъждове в началото на пролетта влагата в почвата е много благоприятна за развитието на зърнените насаждения“, заявява пред БТА директорът на службата Стоян Кунев. Обследването на посевите в областта показва, че  в много добро състояние са 15 на сто от засетите площи, в добро състояние - 55 на сто, и в средно - 25 на сто. Поражения има регистрирани в община Тунджа, където заради наводнения са пропаднали 1000 дка пшеница.

Добро е и състоянието на посевите в Горнотракийската низина при Пазарджишко. Зърнопроизводителят Иван Кабуров споделя пред Агри.БГ, че в момента културите се развиват перфектно, много добри са метеорологичните условия, а последните топли дни са загрели почвата и са дали силен тласък на слънчогледите. Преди това вегетацията им е била намалена. Въпреки че той лично не отглежда рапица, твърди, че тази в региона засега се развива много добре.

Заявките поне към този момент са за високи цени на рапицата. Има голямо търсене. Същото ще бъде и за слънчогледа, а и за пшеницата", коментира Кабуров и добави:

Започват да се правят предложения на зелено за слънчогледа на цени от 900 лв./тон. Пшеницата е над 30 стотинки за килограм. Поне аз получих такива оферти.

Въпреки високите цени обаче Иван споделя, че той лично не сключва сделки на зелено. Миналогодишната реколта в Пазарджишко отчете добри добиви за областта, докато в традиционните житни региони на страната сушата нанесе големи щети. 

Анализаторите отдават до известна степен голямото търсене на рапица и високите цени на маслодайните култури на световните пазари именно на ниските добиви и липсата на складови наличности. Още първите дни след Великден пристигнаха сигнали, че новата реколта от рапица започва да се търгува на европейския фючърсен пазар със значителен плюс от 11 евро, достигайки 515 евро за тон и то при невиждан интерес. В същото време покачване се отчете и при пшеницата и ечемика. Този ценови взрив на зърнените пазари се отдава предимно на сигналите за влошени метеорологични условия в основните страни производителки.

Дали цените ще останат така съблазнители и в хода на сезона, е трудно да се предсказва. Според Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA средните изкупни цени за пазарната 2021/22 се очаква те да бъдат по-ниски отколкото през пазарната 2020/21, но да останат над тези, наблюдавани в периода след 2014 година. От зърнопроизводствения сектор обаче се чуват противоположни твърдения.