Според експерти от Rabobank перспективите за цените на млякото през 2021 г. са по-добри от очакваното в началото на глобалната пандемия от коронавирус миналата година. В доклада им се споменава, че след много силна 2020 г. ръстът на световното производство на мляко ще отслабне значително през 2021 г. Това обаче е добра новина за световните цени на млякото, информира Agrarheute.com.

ДФЗ: Нов прием по училищните схеми

Световният ръст на обема на млякото, прогнозиран от Rabobank за 2021 г., е около 2,7 милиарда литра млечен еквивалент в сравнение с 4,5 милиарда литра през 2020 година. Друга причина за оптимистичната перспектива на анализаторите е общото покачване на цените на суровините - особено за суровия петрол - и произтичащото от това по-високо търсене от някои големи вносители на мляко.

Анализаторите на Rabobank вярват, че очакваното възстановяване на икономическия растеж също ще има положителен ефект в много региони и, въз основа на това, разбира се, подобрено търсене.

Обемът на млякото расте по-бавно - търсенето остава относително стабилно

Майкъл Харви, старши анализатор за млечния пазар в Rabobank, посочва, че ръстът на производството на мляко в топ 7 страните-износители на мляко - а именно ЕС, Нова Зеландия, САЩ, Беларус, Австралия, Аржентина и Уругвай - през 2020 г. е бил изненадващо висок. Той допълва, че по всяка вероятност ръстът на предлагането във всички важни региони за износ ще отслабне през настоящата година.  

По думите на Харви ЕС и Южна Америка вероятно ще регистрират най-голямото забавяне на растежа през следващата година, докато производството в Океания ще остане непроменено.

Още през втората половина на 2020 г. производството в Северното полукълбо се забави, докато търсенето остана относително силно. Високото търсене на дребно по време на пандемията от Covid-19 ще продължи да подкрепя цените на млякото и други селскостопански стоки, смятат анализаторите от Rabobank.

Външните фактори имат много голямо влияние върху цената на млякото

От Rabobank смятат, че има и други фактори, които ще имат положително въздействие върху цените на млякото през 2021 г.

Цените на суровините останаха на по-високо ниво като цяло през последните месеци и предполагаме, че то ще остане такова и през 2021 г., казва млечният анализатор Харви.

В Европа и САЩ запасите, натрупани в резултат на пандемията, ще се влеят в търговските канали, което е допълнителна добра новина за цените на млякото.

Има и други фактори, които биха могли да имат положителен ефект върху развитието на най-важните пазари на мляко през 2021 г . Преди всичко това е очакването, че все повече хора ще бъдат ваксинирани срещу Covid-19 и икономическата и социалната ситуация ще се променят с напредването на годината към нормализиране.

В допълнение политическата несигурност, която наскоро съществуваше заради изборите в САЩ и последиците от тях за търговията и икономиката, ще приключи.

Пазар на сухо мляко

Очаква се глобалното търсене на мляко на прах да достигне своя връх в началото на 2021 г., преди отново да отслабне, тъй като Китай планира да увеличи запасите си.

Новозеландският млечен гигант Fonterra е оптимист по отношение на възможностите за износ на мляко за Китай. Ето защо той повиши очакваните цени на млякото за своите млекопроизводители. Майлс Хюрел, ръководителят на Fonterra, каза, че силното търсене на Китай през 2020 г. е довело до тези корекции.

Азиатската страна продължава да се възстановява с отлично темпо от последиците от пандемията. Високото търсене от китайски купувачи, особено на пълномаслено мляко на прах, напоследък е основен двигател на цените на млякото , казва шефът на Fonterra Хюрел.

Експортните цени на млечните продукти се повишиха

Положителното развитие на световните цени на млякото в момента се потвърждава и от ФАО в последния му месечен доклад, който обобщава средните експортни цени.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво ни казахте: Обвързаната подкрепа в животновъдството да се отпуска за всички стопани

Как да предотвратите млечна треска?

Отрицателната тенденция продължава – ликвидират се стада с млечни крави