Зърнопроизводителите във Варненска област очакват високи добиви от пшеница - между 450 и 550 кг./декар.
 
 
Прогнозата е на Областна дирекция „Земеделие” във Варна, цитирана от регионалното Радио „Фокус“. Оценката се формира въз основа на приключилото 100-процентно обследване на есенниците в областта за установяване на състоянието им.
 
Очакваните средни добиви на ечемик в региона са между 350 и 500 кг./декар.
 
По отношение на фитосанитарното състояние на есенниците от Областната дирекция по безопасност на храните вече e подготвен бюлетин за този месец.
 
Основните вредители по това време на годината са житната дървеница, пшениченият трипс и листните въшки, като нашествието засега е под прага на икономическата вредност. От дирекцията подчертаха, че към момента на територията на Варненска област се отчита добро физиологично и фитосанитарно състояние на есенниците.
 
 
Ниски добиви от пшеница и ечемик обаче очакват земеделските производители във Видинско, съобщи пред Радио „Фокус“ Александър Александров, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. По думите му, няма да бъдат постигнати миналогодишните добиви от пшеница, които бяха 600 кг. от декар. Сеитбата на есенниците е закъсняла, а тази пролет е имало и локални градушки.
 
„Закъсня и вегетацията при пшеницата, но дъждовете, които паднаха през миналата седмица са добри за посевите с пшеница, ечемик и рапица. Климатичните условия през миналата есен и през тази зима и пролет не бяха нормални за нашия регион и това е една от причините да очакваме по-ниски добиви“, обясни Александър Александров. 
 
Прибирането на ечемика и рапицата в областта ще започне най-рано в края на юни. Дотогава трябва да се проведат още много селскостопански мероприятия на полето, като пръскания срещу болести и окопавания при есенниците.