Производителите на картофи тази година отчитат увеличение на средния добив до 1 345 кг/декар и богата реколта, но се тревожат за пласмента на продукцията си. 
 
 
Ниските изкупни цени на картофите през последните години накараха много от стопаните да се откажат от бизнеса с тях. В резултат засадените площи през тази година са с 11% по-малко от миналогодишните или 102 962 декара. Три четвърти от реколтата вече е прибрана, в края на септември количеството е било 103 391 тона, сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Средната изкупна цена вече е 60 ст./кг или с 20% над миналогодишните 50 ст./кг. Само за последната седмица на септември стойността се е придвижила с 3 ст. нагоре. 
 
Стопани от традиционните картофопроизводителни райони, като Самоковския и Смолянския не са сигурни, че има на кого на продадат произведената продукция. На много места няма организация за изкупуване на картофите и фермерите се опитват сами да продават на дребно. 
 
Отглеждането на картофи в полупланинските и планинските райони е свързано с по-големи разходи. Фермери изчисляват, че изкупната цена там трябва да бъде 0,90-1,00 лв./кг, за да имат печалба от тази култура.