Годината бе добра за лозарите от видинското село Неговановци - реколтата от грозде много добра, заяви Емилия Паскова, кмет на селото, цитирана от радио „Фокус“. Паскова посочи, че независимо от добрата реколта, хората са останали недоволни от цената на гроздето през тази година.

 

"Продавахме гроздето си за 50 ст за килограм, а на края дори падна и до 45 ст. Тази цена не може да покрие разходите, направени за производството му", обясни Паскова. В Неговановци всяко домакинство обработва от 5 до 10 дка лозя. "Има и домакинства с 80 дка лозя и такива, които имат и до 20 дка и те не са малко", допълни кметът на населеното място. Много от възрастните хора в Неговановци разчитат на доходите от лозята си, но през тази година не са успели да реализират печалба. Гъмзата е традиционният сорт грозде, който се отглежда в Неговановци.

 

Около 2 000 дка са площите с лозя в землището на селото. Ниската изкупна цена на гроздето през миналата година е заради пренасищане на пазара с грозде и отказа на винарските изби да изкупуват грозде от дребните собственици. "Всички изби създадоха собствени лозя и прекратиха изкупуването на грозде от дребните собственици", допълни кметът на Неговановци.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!