Изхождайки от прогнозата за производство, която преди време оповести WAPA, се очаква нивото на реколтата от ябълки тази година в ЕС да достигне 12,6 млн. тона, съобщава propozitsiya.com, позовавайки се на EastFruit.

Овощар: Проблем е конкурирането със силно субсидираната стока

Това е сериозен ръст, особено в сравнение с 2017 г., и най-високата реколта от минимум 10 години в страните от Европейския съюз, съобщава Евгений Кузин, мениджър по маркетинг.

На практика всички основни страни-производители ще увеличат производството на ябълки. Ще има спад само в Португалия (с 18%) и в Испании (с 1%).

Съгласно заключенията на Световната асоциация на производителите на ябълки и круши (WAPA) финалният доклад по производство на ябълки в ЕС се отличава от прогнозирания резултат само с 1,1% - т.е. само с 92 хил. тона. Т.е. прогнозата, която Световната асоциация е оповестила, е една от най-точните, допълва Кузин.

По думите на експерта понижаването на производството на ябълки е довело до значително намаляване на износа на плодове от страните от ЕС. Съответно обемът на вноса, особено през втората половина на сезона, значително е нараснал и е бил един от най-високите за изминалите няколко години.

В момента страните от ЕС започват нов сезон на ябълките с фактически нулеви запаси от миналогодишната продукция. Наблюдава се динамика на понижаване на запасите от ябълки.

Към 1 юли 2018 г. запасите от ябълки в ЕС са най-ниските от минимум 10 години насам.