Състоянието на малиновите насаждения в много райони на страната не е добро в резултат на преките поражения от продължителните дъждове и на страничните ефекти от тях, заяви за Фермер.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите.

 

„На много места корените на малиновите насаждения изгниха, навсякъде има и сериозно намножаване на плевелите. Странични ефекти от продължителните дъждове са повишените значително нива на влагата и появата на много болести е неприятели“, сподели Петков. Той допълни, че за малинопроизводителите много сериозен проблем е липсата на препарати за растителна защита.

 

„В момента в България има само два официално регистрирани препарата за малини. По някаква причина БАБХ не е включила по-голяма гама от препарати, което буквално връзва ръцете на малинопроизводителите. Има препарати, които имат разрешение за използване да речем за круши или череши, но не и за малини, което означава, че ние не можем да използваме тези препарати законно“, коментира Петков.

 

Според него БАБХ или МЗХ би трябвало да издадат временни разрешителни за използването на препарати за растителна защита в малинопроизводството, за да се намалят загубите за производителите.

 

През 2013 г. общата площ на малиновите насаждения в България е 13 500 дка. През последните години като център на малинопроизводството се оформя регион Попово, където има стопанства с по над 500 дка малини и множество малки производители. Именно в региона на Попово и Лозница малинопроизводители са понесли и най-сериозни поражения от неблагоприятните климатични условия.

 

Божидар Петков заяви, че обобщена информация за пропаднали площи с малини няма. „Има програма за подпомагане на малинопроизводители от неблагоприятни условия, но удостоверяването на 100% пропадане е от комисия. Обследванията се правят от експертни комисии от областните дирекции по земеделие, но не навсякъде те имат капацитет да отреагират“, обясни Петков.

 

Прогнозите на стопанската 2014 г. са добивите от малини да са по-ниски. „Изкупните цени на малините варират от 3.50 до 3.80 лв./кг, но се очакват цени от над 4 лв./кг, тъй като количествата на лятната малина не са достатъчни, за да задоволят нуждите на преработвателите.

 

Затова се очаква, че цените на есенната малина, която ще се бере през август, ще са по-високи“, коментира Петков. Кампанията по прибирането на есенните малини трае около 3 месеца – от края на август до октомври, в зависимост от сортовете.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!