Новата реколта от домати е слаба и разочарова голяма част от стопаните в зеленчукопроизводството. 
 
 
Средният добив от декар домати в края на юни е едва половината от миналогодишния. В края на юни се отчитат средно 1456 кг/декар или с 48% по-малко в сравнение със същия месец на 2017 г. Това стана ясно от оперативния анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за основните селскостопански култури.
 
„Производството на домати, фуражен и градински грах изостава с между 17,6% и 92% на годишна база, вследствие на чувствително по-ниските средни добиви, а при градинския грах и в съчетание с по-малко реколтирани площи“, коментират експертите.
 
По данни на министерството, оранжерийните домати, предлагани на тържищата в страната, поевтиняват в края на юни с 3% на седмична база до 1,67 лв./кг, но цените им са с 8% по-високи в сравнение със същия период на миналата година, когато са се предлагали за 1,50 лв./кг, сочи още седмичният анализ.
 
 
Оперативните данни показват съществено увеличение на продукцията при повечето наблюдавани пролетни култури - от 54,3% при картофите до над 300 пъти при пъпешите. 
 
„Увеличението се дължи както на по-ранното прибиране на реколтата през тази година, така и на по-високите средни добиви от декар - с изключение на пролетния ечемик, при който средният добив намалява с 4,3%“, обясняват специалистите. 
 
Прибрани са 25 608 тона картофи при среден добив 1654 кг/декар или с близо 22% повече в сравнение с миналогодишния. Само за седмица цената на едро падна от 0,78 лв./кг на 0.63 лв./кг и вече отчита 19% спад на годишна база.