Беритбата на черешите е стартирала масово в Североизточна България. „През тази година добивите са значително по-ниски и набраните количества се реализират основно на дребно“, сподели за Агри.БГ Велика Славова, председател на Земеделска кооперация „Нива“ в силистренското село Иширково.

Гласувайте: Как се справяте с кризата при реализацията на мляко?

110 декара са черешовите градини на кооперацията, отглеждат се 3-4 сорта, които към момента са с различно натоварване. 
Дъждовете са напукали първите череши, но в момента качеството на прибираната реколта е добро. Проблемът е с количеството, реколтата в ЗК „Нива“ се очертава да бъде около 50 на сто от обичайната, стана ясно от думите на Славова. 

Около 3-4 тона дневно се изкарват от насажденията, които се изкупуват от търговци на дребно. Цената е 3 лв./кг от градината, а в магазините на кооперацията черешите се предлагат с левче отгоре. 

„Черешите за прясна консумация традиционно си имат пазар, проблемът е, че количествата са много малки“, сподели и Димитър Рачев от Съюза на Дунавските овощари, който отглежда череши и ягоди край Тутракан. Вместо обичайните 100 тона, през тази година той очаква да прибере от градините, които стопанисва около 25-30 тона череши. 
От думите му става ясно, че има купувачи и от България, и от Румъния. Като цяло на пазара няма череши и малкото налична продукция се реализира бързо. 

Проблемът с работната ръка се решава с повече пари

„И в региона на Тутракан има проблем с работната ръка, но е решим като се плаща малко повече за беритбата“, казва още стопанинът. Двойно е скочила надницата спрямо миналата година. През 2022 г. за една кофа от 4.5 кг се е плащало по 2 лева, но сега вече същия труд се броят по 4 лв.

Първата вълна с ранните череши при Рачев е преминала и сега вече се продават най-масовите сортове, като целта е цялото количество да замине за пресния пазар. В краен случай плодовете ще стигнат до консервните фабрики. 

При ягодите през тази година има малки поражения, но като цяло овощарят определя положението като „нормално“. 

Пазар обаче няма, за първите ягоди е имало търсене, но сега вече е доста по-трудно. В момента ягодите за преработка се предават на фабриките по 2.10 лв./кг, като себестойността им е около 1.20 лв./кг без транспорта.