Италиански учени открива важна функция на храненето с алтернативни маслодайни култури, информира порталът MDPI, цитирайки публикация в списанието Animals 2021.

Гради се втора ферма за месодайни кози от породата Боер

Храненето на животните с източници на полиненаситени мастни киселини представлява интерес за повишаване на концентрацията на полезни мастни киселини в продуктите от животински произход, което се отразява положително върху човешкото здраве, пишат авторите на изследването.

Физическата форма на липидите, нивото на включване им в менюто и взаимодействието с други диетични съставки са едни от основните фактори, влияещи на състава и концентрацията на мастни киселини в млякото. Например учените са доказали, че храненето на кърмещи кози както с цяло ленено семе, така и със слънчогледово масло променя мастнокиселинния състав на млякото, като има забележимо увеличение на секрецията на α-линоленова, руменинова и вакценова киселини.

И това не е всичко. Очакваното увеличаване на съдържанието на мазнини в млякото заради добавените липиди може да помогне да се решат технологични проблеми в производството на козе сирене, свързани с ниското съдържание на мазнини в млякото.

Маслодайните семена, които обикновено се използват в диетата на преживните животни, включват семена от слънчоглед, лен, рапица и соя. Списъкът на възможните алтернативи обаче е много по-дълъг. Пример за такива са шафран, мак, технически коноп и др.

В последно време са наблюдава възобновяване на интереса към немедикаментозния тип Cannabis sativa L., стимулирано от данните за ползите от семената на техническия коноп. От 1990 г. в десетки страни е лицензирано отглеждането и преработването на няколко сорта коноп, които имат ниско ниво на тетрахидроканабинола. Сортовете коноп, разрешени за отглеждане в Европа, не трябва да съдържат повече от 0,2% тетрахидроканабинол. Трябва да се подчертае, че в състава им има много протеини и значително количество фибри, витамини и минерали. Освен това протеинът на конопа има благоприятен аминокиселинен профил и се усвоява в стомашно-чревния тракт. Семената са богати на линолова и линоленова киселини: съответно 60% и 19,3% от общото количество мастни киселини.

Доколкото ни е известно, това е първото изследване, в което са тествани цели семена коноп в менюто на кърмещи кози. Целта му е да оцени влиянието на менюто, обогатено с полиненаситени мастни киселини, върху млечната продуктивност, усвоимостта, баланса на азота и енергията, а също така емисиите на метан.

Заключението на учените е, че включването на цели семена лен и коноп в менюто на млечните кози е ефективна стратегия за повишаване на съдържанието на млечни мазнини и положително променя състава на мастните киселини в млякото, без да води до промяна на азотния и енергийния баланс. Понижаване на емисиите на метан обаче не е регистрирано.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Техническият коноп – ново предизвикателство за земеделските стопани

Овце и кози се задържат до 19 септември

Караколев: Настояваме за 25 лв. или 30 лв. за една овца/коза