Гроздоберът тази година върви с по-бавни темпове, но за сметка на това реколтата се оказва по-добра от 2020 г., сочат последните оперативни данни на Министерството на земеделието.

Кризата с торовете

Към 30 септември са реколтирани 172 710 дка с винени лозя от общо 331 010 дка. Тази цифра е с 15,5% по-малка спрямо година по-рано. Производството също изостава – с 5%, достигайки 107 650 тона. Средният добив обаче е 623 кг/дка, което е с 12,3% по-добър спрямо 2020 г.

Лозари от различни райони на страната също отчитат добра гроздова реколта. В община Мизия например от декар се прибират около 700 кг. 

„Нашите лозя са много добре. Те са в Дунавския тероар, огрени добре от слънцето, където получават един микроклимат между трите реки Скът, Огоста и Дунава“, споделя производителят Младен Цолов, цитиран от БНР. 

Той се е спрял основно на белите сортове грозде. Отглежда Врачански мискет, Шардоне, Траминер. На пазара в Монтана те се предлагат от 1,10 лв. до 1,40-1,50 лв./кг. Търсят се Мускат отонел, Шардоне, Совинион блан, Траминер. Захарността им е добра и има пазар, коментират търговци.

На отлична реколта се радват и в Санданско-Петричкия регион. Средните добиви са от 900 кг до тон от декар за сорта Широка мелнишка лоза. Изкупните цени са като миналата година, коментират производители.

Според Антон Сарафов реколтата се е запазила добра, защото лятото бе сухо, а липсата на дъждове през юни опази лозята от маната и пепелницата.

Изкупните цени варират от 0,60-70 лв./кг за Широка мелнишка лоза, 0,90-1 лв./кг за Мерло, 1 лв./кг за Каберне, а белите сортове са 1-1,10 лв./кг, обяснява Костадин Попов, цитиран от bTV. Неговият добив е средно 900 кг/дка, а цените са на производител от място, а не на прекупвачи.

Той лично е спестил едно пръскане тази година. Припомня, че пролетта бе дъждовна и че негови колеги, които са успели да запазят влагата след обработка, могат да се похвалят с добра реколта.