До петък земеделските стопани могат да кандидатстват по допълнителния прием на заявления по схемата за държавна помощ заради войната в Украйна.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Втората възможност за кандидатстване се предоставя на стопаните, които не успяха да кандидатстват по време на априлския прием. 

Финансовата подкрепа ще бъде изплатена до 9 юни 2023 г.

Заявленията за подпомагане ще се подават в общинските служби по земеделие по постоянен адрес на кандидата, когато е физическо лице или по адреса на управление на кандидата в случай, че е ююридическо лице или едноличен търговец, уточняват от Държавен фонд „Земеделие“.

При предходния прием, който продължи 10 дни бяха приети 36 255 заявления, от които 35 109 допустими за подпомагане. В края на април по „украинската помощ“ Фондът изплати над 175 млн. лв. на земеделските стопани. 

Бюджетът по помощта е в размер на 213 млн. лв., който се разпределя в следните направления:
•    Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 102 млн. лв.;
•    Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан и пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички, култивирани гъби и тютюн – 111 млн. лв.