До петък министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) трябва да вземе решение докога точно ще се удължи срокът за подаване на заявления от земеделските производители, които имат право на подпомагане на доходите в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП). Това каза пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов. 
 
По думите му в момента от МЗХГ събират мнението на земеделските организации, за да се прецени и да се вземе осреднено решение коя дата да бъде посочена. 
 
„Преобладаващото мнение е, че това трябва да стане до 31 май“, каза Русалов. Той обясни, че въпреки че Еврокомисията даде възможност на страните-членки да удължат периода за подаване на заявления до 15 юни, у нас най-разумно би било това да стане максимум до края на май. Причината за това е, че след това би могло да се получи забавяне и с проверките, а съответно и с плащанията към стопаните. 
 
 
Датата, която НАЗ посочва като свое предложение, е 26 май. Според Русалов тяхната позиция се подкрепя от това, че според данни на МЗХГ  80 процента от площите вече са заявени и десет работни дни – до 26 май, биха били напълно достатъчни за приключване на заявленията на земеделските стопани. 
 
От НАЗ подчертават, че преди всичко тук следва да се има предвид, че удължаването на кампанията се налага не по вина на земеделските стопани.
 
Причината за налагането на удължаването на срока са няколко. Стартирането на приема на заявленията стана с месец по-късно, заради административни неуредици от страна на министерството. 
 
 
Също така продължава да има техническа невъзможност в системата ИСАК да се очертават площи с ангажименти по мярка 10 „Агроекологични плащания“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ на ПРСР 2014-2020, както и липсващите в нея данни за правно основание за ползване на земи от ОПФ и ДПФ.
 
Друга причина за забавянето е извънредната промяна в условията за допустимост по Наредба № 5 за прилагане на мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР 2014-2020, а и не на последно място – бавната обработка на заявленията от системата ИСАК. 
 
Иначе за трета година поред се налага Европейската комисия да уважи искането на редица държави-членки да се удължи с месец срока за подаване на заявление. 
 
На сайта на Комисията се посочва, че онези държави-членки, които пожелаят, ще могат да избират доброволно дали да удължат срока за подаване на заявления и след 15 май, като най-голямата отсрочка е до 15 юни.
 
 
"Този гъвкав подход би трябвало да даде възможност на всички земеделски стопани в ЕС да подадат заявление за получаване на субсидии в рамките на ОСП, тъй като имат пълното право да се възползват.
 
Същевременно трябва да сме наясно, че държавите-членки, които решат да използват тази опция, трябва да гарантират, че всички правила за бюджетния контрол ще бъдат спазвани", се казва в съобщението, цитиращо европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган.
 
Фермерите в ЕС ежегодно подават заявления за получаване на субсидии в рамките на Първи стълб на ОСП. 
Административните органи на национално ниво обработват тези заявления и след съответните проверки превеждат и средствата, които впоследствие се възстановяват от бюджета на ЕК, припомнят от Комисията.