Учени се опитаха да приучат крави да използват специална тоалетна с идеята да се намалят генерираните от животните парникови емисии. Изследването им бе публикувано в специализираното издание Current Biology. То включва 16 телета, обучени да се изхождат в гърне. След няколкоседмично обучение 11 от животните свикнали да го използват. Учените подчертават, че на останалите по всяка вероятност просто им трябва повече време, пише The Guardian.

В най-студеното село в света сложиха сутиени на кравите

Усилията на изследователите са опит да бъдат намалени въглеродните емисии в земеделието. В момента именно то е най-големият източник на амонячно замърсяване, като делът на животновъдството е над 50. Макар амонякът в урината на кравите да не спомага за вредните емисии, когато той проникне в почвата, се трансформира в азотен оксид. Този оксид е третият най-преобладаващ парников газ след метана и въглеродния диоксид.

Според учените ако всички селскостопански животни бъдат обучени да се изхождат на определени места, обработката на урината ще спомогне за намаляване наполовина на парниковите емисии. До този момент не е имало сериозни опити за обучаване на кравите да използват тоалетна. Поради това настоящият експеримент изследва въобще възможността този навик да бъде развит у тях и какво време изисква обучението.

Телетата са обучавани с помощта на система, наречена MooLoo – тя ги насочва към конкретни зони в кравефермата. Процесът е съпроводен от награда за животното, когато то се изходи на точното място, и леко наказание, когато не го направи.

Кравите може да бъдат обучени подобно на кучетата и други животни, казва специалистът по животинска психология Ян Ланбейн. Според него те са също толкова умни и се учат лесно.

В момента екипът от учени работи върху създаването на система, която автоматизира обучителната програма за добитъка. Тя ще помогне на фермерите с минимални усилия да приучат животните на новия навик.

До няколко години всички крави ще използват тоалетна, категоричен е Ланбейн.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Златен медал за... тоалетна за крави

Бъдещето? Соларна ферма и овцевъдство в едно

Как да спрем кравите от убиването на планетата