До края на месец април земеделските стопани трябва да представят схеми с разположението на засетите площи с житни култури, съобщават от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Добрич. На тях трябва да бъдат отбелязани пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарните автомобили и действащите водоизточници.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Това може да стане и чрез посещение на страницата на kais.kadastre.bg, където са достъпни кадастралните карти на населените места. Върху разпечатки от тях земеделските стопани могат да отбележат разположението на площите с пшеница, ечемик и тритикале, посочват още огнеборците. Целта е със затопляне на времето да се опази от инциденти зърнената реколта от близо 1 млн.300 хил.дка, от които пшеницата е 1 млн.200 хил.дка.  

Земеделските производители трябва да уведомяват писмено съответните Регионални служби преди започване на жътвата в площи над 100 дка. Преди старта на кампанията е необходимо да парцелират и осигурят пожарозащитни ивици в големите блокове с житни култури.

Освен това всички арендатори и кооперации трябва да организират провеждането на инструктаж по пожарна безопасност и да назначат лице за физическа охрана и наблюдение на посевите. Всички площадки за зареждане с леснозапалими течности, както и земеделската техника, трябва да бъдат снабдени с пожарогасители.

В момента пшеницата в Добричка област е в много добро и добро състояние. Валежите през април доставиха така необходимата почвена влага, дефицитът на която се усети през март. Тогава в Добруджа паднаха три пъти по-малко валежи от обичайните за месеца.