До края на месец ноември в страната ни пристига мисия от главна дирекция „Земеделие” и от Европейската сметна палата във връзка с констатираните нарушения при Интегрирана система за администриране и контрол (ИСАК) в ДФ „Земеделие” и директните плащания на площ. Според министър Мирослав Найденов констатираните нередности в доклада на Европейската сметна палата не били тайна. Както стана ясно от министъра, ако има такива санкции, те ще засегнат плащанията за следващата година, а не кампанията по плащанията, която ще започне на 1 декември.

Найденов заяви още: „Надявам се, че ще бъде констатиран напредък и че предпоставките за тези нередности са отстранени, за да не търпим санкции за нещо, което е станало в минало време”. До 30 ноември, когато България приключва с изпълнението на екшън плана, трябва да бъдат изчистени всички проблеми, свързани с директните плащания на единица площ (наддекларирания, застъпвания).

На фона на европейските си колеги, земеделците в България така или иначе получават малко субсидии и помощ от държавата. Решилите да кандидатстват с проекти по ПРСР пък чакат месеци наред, за да си получат средствата по спечелените проекти. В комбинация и с икономическата криза, фермерите са реално притеснени, че могат да претърпят допълнителни загуби, не по тяхна вина, ако Европа ни санкционира за директните плащания за 2008 г.